Atalantin stadion Gewiss jedno je od čudnijih sportskih zdanja koje smo posjetili u posljednje vrijeme. Na njemu je sjeverna tribina (za domaće tifose) potpuno obnovljena, ona djeluje ultramoderno, one mirnije (istok i zapad) su ‘tako-tako’, dok je ona za gostujuće navijače – katastrofa. Poput stare Kranjčevićeve s drvenim stolcima, a ako bude kiše onda ste u problemima.

U subotu su se nad Bergamom nadvili oblaci, kiša je cijelog dana lijevala kao iz kabla, pa su i mnogi potpuno pokisnuli. Neki zbog kiše, neki zbog domaćeg poraza (3-1) Atalante. No, stadion je bio ‘sold-out’, navijači obje momčadi na tribine su stigli naoružani kapama, šalovima, kabanicama i kišobranima. Stari, mladi, žene i djeca, baš svi. Zanimljivo, glavna tribina (zapad) ne nudi gotovo nikakav luksuz, dapače tu se može ozbiljno pokisnuti. Barem ako sjedite u prvim redovima, u to smo se jako dobro uvjerili.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Marija Pašalića na utakmicu su stigli pogledati roditelji, bio je tu i Dario Šimić. Svi su navijali za Marija, svi skočili kada je Atalanta povela. Zanimljiv je bio i dolazak Juventusovih navijača na stadion, gostujući su tifosi stigli s 10-ak autobusa pod pratnjom policije. No, to ih nije spriječilo da ‘luduju’, navijači su kroz otvorena vrata autobusa prolaznicima mahali svime i svačime, što god su imali u rukama. A bilo je tu plastičnih cijevi, štapova na koje se stavljaju zastave. 

Foto: Fabijan Hrnčić/Hrvoje Tironi/24sata

I danas smo se uvjerili kako su Talijani rigorozni prilikom ulaska na stadion, svaki je navijač uz ulaznicu morao imati i važeće dokumente. Oko stadiona smo pokušali pronaći i ponekog preprodavača ulaznica, ali ma kakvi, njima ni traga. A prema najavama, na San Siru će pregledati za utakmicu Atalante i Dinama biti još detaljniji. Puno detaljniji, talijanska policija još pamti BBB-e, stoga prijedlog navijačima bez ulaznica – radije ostanite kod kuće.  

Utakmica je bila pravi Juventusov klasik. Stara dama je dugo gubila, Atalanta je promašila penal i još niz sjajnih situacija, a onda su joj presudili Gonzalo Higuain i – VAR. Argentinac je zabio dva gola, a VAR prilikom drugog pogotka za goste previdio Cuadradovo igranje rukom kojom je oduzeo loptu Gomezu. Kolumbijac je trebao dobiti drugi žuti karton, umjesto toga Juventus je stigao do 2-1.

JUVE SE IZVUKAO

Loša ‘generalka’ za Dinamo: Higuain sam okrenuo Atalantu

Navijanje je bilo fenomenalno, s domaće sjeverne tribine Curva Nord ‘gorjelo’ je tijekom cijele utakmice, navijanje se čulo i nekoliko blokova dalje. U nekoliko navrata velike je ovacije dobio Mario Pašalić koji je bio jedan od ponajboljih igrača svoje momčadi. Uz njega briljirao je kapetan Alejandro Gomez, a stadion je zapljeskao i mladom Adamu Traoreu, perspektivnom 17-godišnjaku koji će u utorak prijetiti juniorima Dinama.

Veliko razočaranje predstavljale su nam press-služba obje momčadi. U Italiji je sve potpuno drugačije nego kod nas, ali i ostatku nogometnog svijeta. U mix-zonu su stigli samo po jedan igrače svake momčadi (Gosens i Dybala), ostali su bili nedostupni. Bez obzira na to što smo imali dogovoren intervju s Miralemom Pjanićem (preko njegovog PR agenta), tu smo ostali kratkih rukava, glasnogovornik Juventusa nije se dao. Kao i starija dama na suprotnoj strani prilikom svakog pokušaja dolaska do Marija Pašalića. Nula bodova, samo po jedan iz svake momčadi. S tim da je Dybala odgovorio na dva-tri pitanja i – paljada. Klasika.

Foto: Fabijan Hrnčić/Hrvoje Tironi/24sata

A navijači i nogometaši iz Bergama sad moraju zaboraviti bolni poraz i okrenuti se Ligi prvaka. Huk s Gewiss stadiona zasigurno bi im bio veliki vjetar u leđa, jer 21.000 ljudi na tom stadionu djeluje mnogo moćnije nego li na San Siru gdje će Atalanta ugostiti Dinamo. Puni stadion u njihovom gradu, jednak je ispunjenom jednom prstenu na stadionu Milana/Intera.

Iz Zagreba, milijunskog grada, stiže barem četiri tisuće navijača s ulaznicama, a tko zna koliko će biti onih koji će se pokušati smjestiti na neku od tribina legendarnog stadiona. Bergamo jest nedaleko Milana, ali ima oko 120.000 stanovnika od kojih mnogi navijaju i za neki milanski klub čemu smo svjedočili u večernjim satima subote kad se u nekoliko kafića u kojima smo zapeli furiozno pratila utakmica Milana i Napolija (1-1). Navijači Atalante moćni su u Bergamu, ali hoće li im to uspjeti u Milanu…

 

Izvor: Iz Bergama: Fabijan Hrnčić, Hrvoje Tironi / 24sata.hr