Da bi ostvarili besplatnu pravnu pomoć u situacijama u kojima vam je neophodna, dovoljno je da uputite zahtjev Zavodu za besplatnu pravnu pomoć Unsko sanskog kantona. Osim zastupanja pred sudovima, u zavod građani pristižu i u potrebi za pravnim savjetom, stručnom pojašnjenju prava. Pomoć u ostvarivanju prava, godišnje u prosjeku zatraži oko hiljadu građana.

Iako djeluje devet godina na području Unsko sanskog kantona, o postojanju Zavoda za besplatnu pravnu pomoć građani su slabo informisani. Velik je broj građana koji pred sudovima, iz različitih razloga, nemaju zastupnika.

Takvi se sporovi otežu u nedogled, a obavezuju osobe u procesu, prisustvovanju ročištima, što je vrlo često problem osobama na radu ili školovanju van mjesta boravka, kao što je to bio slučaj sa Amarom Liđanom studentom master studija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Bihaću trenutno na „ERASMUS“ razmjeni u Mariboru u Sloveniji. Kako nam je potvrdio u razgovoru, odlučio se za angažman besplatne pravne pomoći jer nije poznavao zakone, sudstvo i sudsku praksu a pritom je bio sudionik protiv koga je bila podignuta optužnica.

Da bi ostvario pravo na besplatnu pravnu pomoć ovaj student je morao priložiti dokaze o vlastitom i radnom statusu svojih roditelja, što je jedan od osnovnih kriterija. Zanimalo nas je, kako i ko sve može ostvariti pravo na ovakvu vrstu pomoći. Prema riječima Andreja Mamontova, direktora Zavoda za besplatnu pravnu pomoć USK, ovaj mehanizam koriste većinom osobe lošijeg imovnog stanja, a između ostalih, nezaposlene osobe i žrtve nasilja u porodici.

Osim zastupanja pred sudom u predmetima iz krivične oblasti za naše građane, sve češće zastupaju i pojedince iz migrantske populacije što je u konačnici velika ušteda za budžet Kantona. Usluge Zavoda se osim u ovim slučajevima ogledaju i kroz savjetovanje ili pojašnjavanju određenih prava građanima, te su uređenom organizacijom rada dostupne svim građanima kantona.

Broj zahtjeva za pravnom pomoći je svaki dan veći i dijeli se na dva zaposlena diplomirana pravnika sa položenim pravosudnim ispitom. U toku je konkurs za popunu trećeg radnog mjesta za koje su potrebne iste kvalifikacije, kako bi se brže i lakše odgovorilo na svaki zahtjev.

(rtvusk)