Bezos je predstavio ciljeve “Blue Origina” BBC
Bezos: Vrijeme je da se vratimo na Mjesec

“Blue Moon” bez posade mogla bi dostavljati razne vrste tereta na nepristupačnu površinu Mjeseca, a možda čak i ljude

Avaz.ba

Milijarder Džef Bezos (Jeff), osnivač i vlasnik “Amazona” i kompanije za komercijalizaciju svemira “Blue Origin”, predstavio je maketu buduće svemirske letjelice za spuštanje na Mjesec. Pored toga, Bezos je objavio i brojne detalje o strategiji koju razvija s američkom vladom radi uspostavljanja lunarne baze u roku od pet godina. 

Ispoštovati rok

Bezos je ciljeve “Blue Origina” predstavio u Vašingtonu potencijalnim klijentima i zvaničnicima Američke svemirske agencije (NASA).

On je kazao da bi letjelica “Blue Moon” bez posade mogla dostavljati razne vrste tereta na nepristupačnu površinu Mjeseca – naučne instrumente, satelite i vozila, a možda čak i ljude.

Američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) zatražio je u martu od NASA-e da izgradi svemirsku platformu u Mjesečevoj orbiti i da američke astronaute dovede na Mjesečev južni pol do 2024., četiri godine ranije nego što je prethodno planirano.

– Ovo je fantastično vozilo i ide na Mjesec. Dopada mi se to. Možemo pomoći da se rok ispoštuje, ali samo zato što smo rad na lunarnoj letjelici počeli prije tri godine. Vrijeme je da se vratimo na Mjesec i da ovog puta i ostanemo – rekao je Bezos.

Pojasnio je kako letjelica na Mjesec može dopremiti do četiri mala rovera te je predstavio jedan od njih, veličine kolica za golf.

 Turistički letovi

Bezos je, također, predstavio novi raketni motor BE-7 sa potiskom od 4.535 kilograma.

Bezos je istaknuo kako želi poboljšati pristup Mjesecu, jer ima širu viziju budućnosti u kojoj će ljudi moći živjeti i raditi u svemiru, što danas nije moguće.

Kompanija “Blue Origin” sa sjedištem u Vašingtonu razvija i dvije rakete – “New Shepard” za kratke turističke svemirske letove i “New Glenn” za teške terete. “Shepard” bi s komercijalnim podorbitalnim letovima mogao krenuti do kraja ove, a raketa “New Glenn” trebala bi biti završena do 2021. godine.

 Gorivo za druge misije

Cilj je da “Blue Moon” sleti na južni pol Mjeseca, gdje su u kraterima pronađeni komadi leda. Voda iz tog leda mogla bi se iskoristiti za proizvodnju vodika, goriva za ostale istraživačke misije u svemiru.

(Autor: Avaz)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.