Bh. građani koji će sutra čarter letom iz Rima stići u Bosnu i Hercegovinu bit će preuzeti prema striktinm naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, rečeno je nakon današnje sjednice FŠCZ. 

– Svi oni idu automatski u karantin i danas je naredba glasila da Federalni zavod za javno zdravstvo poduzme iz svoje nadležnosti određene aktivnosti – rekao je Fahrudin Solak, predsjednik FŠCZ. 

Prema njegovim riječima štab je u stalnom zasijedanju te će u narednom periodu biti razmatrano proširivanje mjera, odnosno donošenje novih naredbi. 

On je naveo kako zvanično nisu upoznati o zarazi pripadnika EUFOR-a u bazi u Butmiru.

– Upoznati smo putem medija da su ljudi već rano upoznati o tome, da su bili u izolaciji, da im je nalaz bio pozitivan. Mislim da je to apsolutno tu u EUFOR-u pod kontrolom – rekao je Solak. 

Nabavka lijekova ide kontinuirano i ista je kao i prije pojave koronavirusa u Bosni i Hercegovini potvrđeno je danas iz Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH nakon sjednice Federalnog štaba civilne zaštite. 

Istaknuto je da se liječenje pacijenata iz BiH u inozemnim klinikama odvija bez problema.  

Prema najnovijim podacima, na koronavirus je testirano  novih osam uzoraka od čega je Covid-19 potvrđen kod četiri osobe

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH je potvrdio da je riječ o dva slučaja iz Gruda, jednom iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka. 

– Još uvijek čekamo rezultate testiranja koja su u toku tako da ćemo do kraja dana izvijestiti javnost o rezultatima. Do danas je u FBiH ukupno testirano 525 osoba, a Covid-19 je potvrđen kod 66 pacijenata. Po kantonima HNK 27, ZHK 10, KS 9, ZDK 8, USK 6, BPK 4, PS 1 i SBK 1. Tuzlanski i Livanjski kanton još uvijek nemaju pozitivnih slučajeva – rekao je Pehar. 

Po gradovima, broj oboljelih, izgleda ovako: 

Konjic – 17, Sarajevo – 9, Mostar – 9, Široki Brijeg – 7, Bihać – 6, Zenica – 4, Goražde – 4, Grude – 3, Tešanj – 2, Novi Travnik, Visoko, Orašje, Breza i Čitluk po 1 pozitivan pacijent. 

Više od 32 hiljade osoba su pod zdravstvenim nadzorom u FBiH, a očekuje se da će ovaj broj biti i veći. 

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Bh. građani koji sutra čarter letom stižu iz Rima direktno će u karantin / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.