BH novinari osudili verbalni napad Dodika na BN TV i novinarku Jašarević

Vijesti.ba

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku zbog verbalnog napada na BN televiziju iz Bijeljine (BN TV) i njihovu dopisnicu iz Sarajeva Slađanu Jašarević.
– Na godišnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu Dodik je na grub i neprimjeren način okvalificirao BN TV kao “rušitelja Republike Srpske”, čime je prekršio pravila pristojnog i profesionalnog komuniciranja s novinarima i doveo u pitanje integritet ovog medija – smatraju u Udruženju.

Ocijenili su u saopćenju da su bilo kakve kvalifikacije i neargumentirane ocjene o radu medija atak na medijske slobode, te zahtijevaju od Dodika poštovanje slobode izražavanja, uključujući i pravo novinara na kritički stav o njegovom radu na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Upravni odbor BH novinara podsjeća da je Dodik, tokom obavljanja profesionalnih dužnosti na više javnih funkcija postao “neslavan lider, bahatog, primitivnog i nedopustivog komuniciranja s medijskim profesionalcima”, često zloupotrebljavajući moć javnih funkcija vrijeđajući novinare, a posebno novinarke.

Javno su, stoga, osudili takva ponašanja te zatražili od predsjedavajućeg Dodika profesionalan, razuman i pristojan odnos prema svim medijima, bez obzira na njihove uredničke politike, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

– Funkcija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je najviša javna pozicija u BiH te bi ponašanje Dodika prema medijima i novinarima trebalo i moralo biti dostojno takve pozicije i u skladu s protokolom organiziranja konferencije za medije – stav je Udruženja BH novinari.

Punu podršku dali su novinarki Slađani Jašarević i njenom protestnom napuštanju godišnje konferencije za novinare, te pozvali i druge novinare i medija na više profesionalne solidarnosti s napadnutim kolegama, uključujući i bojkot političara koji ruše profesionalni integritet i ljudsko dostojanstvo medijskih profesionalaca.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...