Visoka delegacija BiH, predvođena ministricom vanjskih poslova i zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara Biserom Turković i ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, koja je bila u radnoj posjeti sjedištu NATO-a u Briselu, vratila se jučer u Sarajevo.

Sanitarna inspekcija

Bili su na sastanku koji je u Briselu održan u jeku epidemije koronavirusa, a saznajemo da se bh. delegacije u Sarajevo vratila iz Brisela preko Minhena. S obzirom na predložene mjere Kriznog štaba Federacije BiH, svi su jučer na Aerodromu Sarajevo popunili obrasce koje je od njih tražila Federalna sanitarna inspekcija. Za putnike iz Njemačke i Francuske koji dođu u BiH traženo je da idu u 14-dnevni karantin.

Ali, kako nam je rekao jedan član delegacije, traženo je samo da popune obrasce s detaljnim kontaktima, mjestu boravka i stanovanja, odnosno instituciji u kojoj rade. Zanimljivo je da nikakve druge mjere, pa ni karantin, za članove bh. delegaciju nisu predložene jer su oni bili na proputovanju kroz Njemačku.

– Mi smo i kada smo došli u Sarajevo, na poslu izmjerili temperaturu i to samoinicijativno i za sada sve izgleda uredu – rekao nam je jedan član Turkovićevog tima, koji je bio s njom u Briselu, a vratio se u Sarajevo.

Osim ministara Podžić i Turković, u sastavu delegacije bili su i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, brigadir Jasmin Čajić, šef Ureda ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, brigadir Velibor Purković.

Članovi delegacije

S ministricom Turković je, također, bilo više članova njene delegacije, među kojima je šef kabineta Denis Hadžović. Radi se o sedam članova delegacije koja se vratila u Sarajevo, plus njihovo osiguranje.

Komšić stiže danas

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji se nalazi u službenoj posjeti Kanadi, danas stiže u Sarajevo, ali nije poznato kojim letom. Do sada u Kanadi nije zabilježen veći stepen zaraze koronavirusom.

Ranije je saopćeno da član NATO-ovog osoblja u glavnom sjedištu u Briselu ima koronavirus. On se vratio s odmora u sjevernoj Italiji  – kazali su iz Saveza u izjavi.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Bh. zvaničnici se vratili iz Brisela i sami sebi mjere temperaturu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.