Ovakvo finansijsko stanje vodi BHRT u potpuni finansijski krah ukoliko nadležne vlasti hitno ne prihvate novi model naplate RTV takse

Upravni odbor BHRT usvojio je na današnjoj sjednici izvještaj o radu i poslovanju za prošlu, te finansijski plan za ovu godinu, a nakon održane sjednice javnosti je upućeno alarmantno saopćenje za javnost, potpisano od strane predsjedavajućeg ovog odbora, Esada Gotovuše. Saopćenje prenosimo u cjelini;

‘Ocijenjeno je da je 2015. bila najteža godina otkako je oformljen javni medijski servis Bosne i Hercegovine u ovom obliku. Prošla godina završena je s poslovnim gubitkom koji prelazi 5 miliona KM, uprkos drastičnim mjerama štednje na svim stavkama, uključujući i značajno smanjenje broja uposlenika.

Izradu finansijskog plana za 2016. godinu pratilo je niz nepoznanica zbog nastavka trenda drastičnog urušavanja prihoda od RTV takse. Prihod BHRT od takse, koju prikupljaju telekom operateri, za prva tri mjeseca ove godine manji je za 860.000 KM u odnosu na isti period  2015. godine.

Zbog stalnog pada prihoda, BHRT nije više u mogućnosti izvršavati svoje obaveze prema dobavljačima. Pad naplate RTV takse uzrokovao je, između ostalog, i velika dugovanja Federalne RTV i RTRS  prema BHRT.

Ovakvo finansijsko stanje vodi BHRT u potpuni finansijski krah ukoliko nadležne vlasti hitno ne prihvate novi model naplate RTV takse. Jedan model upućen je u aprilu prošle godine, a najnoviji će biti razmatran na sutrašnjoj sjednici Komisije za saobraćaj i veze Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine’, stoji u saopćenju.

 

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.