Klub ekstremnih sportova “Urban-X” Bosanska Krupa jučer je organizirao dvanaesti po redu biciklistički maraton „Stazama 511. slavne“.

Biciklistička vožnja upriličena je u sklopu manifestacije „Septembarski dani slobode“, a u čast dvadeset četvrte godišnjice slobode koju su borci 511. slavne brdske brigade, zajedno sa drugim jedinicama Petog korpusa Armije BiH, nakon 1244 dana izbjeglištva i brojnih bitaka u odbrambeno – oslobodilačkom ratu, donijeli bosanskokrupskim građanima.

Svih dvanaest godina koliko se organizuje ovaj maraton, na biciklima su stazu dugu oko šezdeset kilometara prešli biciklisti raznih uzrasta i sa područja cijelog Unsko-sanskog kantona. Biciklistička ruta svake je godine ista, u okviru zone odgovornosti koju su posljednjem ratu imali borci 511. slavne brdske brigade, odnosno kroz mjesta gdje su sahranjeni poginuli borci bosanskokrupske brigade, kao i ona mjesta gdje su njima u čast podignuta spomen-obilježja.

„Ove godine imamo pedesetak učesnika, kako samih boraca 511. slavne tako i djece onih koji su se borili za odbranu domovine. Želja nam je da se ovaj maraton nastavi i održi kako bi i na taj način mlađe generacije upoznale rute kuda su se kretale jedinice naše armije i kakva su bila vremena tog ratnog vihora 1992.-1995. godine“, kazao je predsjednik Kluba „Urban-X“ Aldin Halitović.

Učesnici maratona su proučili Fatihu pred duše 503. šehida i poginula borca čija su imena i prezimena ispisana na Centralnom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi i krenuli prema Bosanskoj Otoci, Baštri, Mahmić Selu, Jezerskom, Pištalinama, zatim prema Perni i spustili se natrag u Bosansku Krupu. Na svakom od mjesta koja su nosila događaje i stradanja, vječna počivališta boraca 511. slavne biciklisti su poklonili svoja osjećanja i učili pred njihove duše. Podršku u organizaciji i ovogodišnjeg maratona dala je Općina Bosanska Krupa i načelnik Armin Halitović.

(cazin.net)