Nedugo nakon što je prisegnuo kao 46. američki predsjednik, Joe Biden je u Ovalnom ureud potpisao 15 izvršnih uredbi kojima je poništio niz politika svog republikanskog prethodnika Donalda Trumpa.

Prvog jutra Bidenovog mandata Amerika se jako promijenila, a istovremeno se nije promijenila nimalo, piše CNN u velikoj analizi inauguracije novog predsjednika i njegovih prvih poteza Stephena Collinsona.

Odbacujući naslijeđe Donalda Trumpa Joe Biden pokazuje ogroman potencijal svoje administracije da promijeni smjer nacije u kratkom roku. Otkako je došao u Washington, pratio je devetoricu predsjednika i to se vidi. Novi vrhovni zapovjednik brzo je posegnuo za uobičajenim polugama moći i pokazao majstorstvo glume u svom uredu kako bi pokrenuo novu političku eru u samo nekoliko sati nakon polaganja prisege.

Svaki Bidenov korak u srijedu, od mise sa suparničkim kongresnim čelnicima prije polaganja prisege, preko inauguracijskog govora u kojem je naglasio ozdravljenje, jedinstvo i istinu do obilaska Nacionalnog groblja Arlington s trojicom bivših predsjednika, poslao je jasnu poruku – Amerika ide novim smjerom.

Također je pognuvši glavu tijekom govora u znak sjećanja na žrtve pandemije, pokazao je da poštuje opasan potencijal virusa koji njegov prethodnik nikad nije pokazao. Zahvaljujući gomili izvršnih uredbi na stolu u Ovalnom uredu, SAD se vraća u Pariški klimatski sporazum i Svjetsku zdravstvenu organizaciju te ukida zabranu putovanja iz nekih uglavnom muslimanskih država. Jednim potpisom Biden je ukinuo financiranje graničnog zida prema Meksiku koji su bio pokretačka snaga trumpizma.

Time je ne samo pokazao da se vraća Amerika kakvu njeni saveznici poznaju već desetljećima, nego je i razotkrio slabosti Trumpova mandata.

Povratak ljubaznosti
U srijedu se u zraku osjećala lakoća jer su se politički suparnici trudili biti ljubazni jedni prema drugima, možda iz poštovanja prema Bidenovu pozivu da se okonča “negrađanski rat” moderne politike.

Republikanski senator Roy Blunt iz Missourija prisjetio se kako je bivši predsjednik Barack Obama pjevao “Amazing Grace” na komemoraciji nakon masakra u Južnoj Karolini. Demokratska senatorica Amy Klobuchar iz Minnesote nazvala je Blunta svojim prijateljem. Kongresni čelnici čak su razmjenjivali šale. Nije bilo hodanja po jajima ili ulizivanja pred vrhovnim zapovjednikom koje je bilo neophodno zbog Trumpove krhke javne osobe. Njegovo uklanjanje iz Washingtona, barem na nekoliko sati, kao
da je promijenilo karakter grada.

Bidenovi prvi potezi sugeriraju da će se predsjednik naciji obraćati mirnim i dobro odmjerenim govorima, a ne bijesnim objavama na Twitteru i nepovezanim monolozima.

Navečer je Bidenova nova tajnica za medije Jen Psaki održala konferenciju za novinare koja je predstavljala raskid s nedavnom tradicijom jer nije bila usmjerena samo na trijumfalna obraćanja Fox Newsu. A Biden je zaprijetio otkazom svima koji se prema suradnicima budu odnosili s nepoštovanjem, što je kodeks koji bi njegov prethodnik brzo prekršio.

U osnovi, Bidenovo je ponašanje u srijedu, često izražavajući priznanje svojim podređenima i nagovarajući američki narod da živi u skladu s temeljnim vrijednostima nacije, demonstriralo duboko poštovanje prema instituciji predsjednika te spremnost da se u mandatu ne bavi samo sobom.

Izvor: N1