BiH: Bakterija uništila voćnjak kruške, šteta 200 hiljada KM

mojusk.ba
Bakterija ervinija u prijedorskom voćnjaku Slavka Vukaljevića, mještanina Saničana, uništila je 1.300 stabala kruške, te prema njegovim riječima, ovo oboljenje se širi na ovom području.

Bakterija ervinija u prijedorskom voćnjaku Slavka Vukaljevića, mještanina Saničana, uništila je 1.300 stabala kruške, te prema njegovim riječima, ovo oboljenje se širi na ovom području.

Vukaljević, koji se bavi voćarstvom oko 15 godina, kaže da je prema njegovoj procjeni šteta najmanje 200.000 KM, te će ga i samo čupanje ovih stabala koštati oko 5.000 KM.

“Bolest se pojavila još 2016. godine u fazi cvjetanja i radio sam po preporuci nadležnih, sjekao sam grane i palio ih, ali aktivnosti nisu dale rezultate. Bakterija se javlja kada je temperatura 30 stepeni u fazi cvjetanja”, rekao je Vukaljević.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da je to jedna od najtežih bolesti u voćnjancima, ne napada samo krušku, nego i jabuku, te ostalo voće.

On kaže da se zasad nije proširilo i da nema straha.

“Bakterija dolazi iz šume, najviše tamo gdje ima glogića i dunja. Njoj nema lijeka, samo se rezidbom ili krečnjakom može sprečavati. Prenosi se na sve načine, vjetrom, insketima, pticama, mehaničkim putem”, rekao je Dojčinović.

 

Predložen pritvor za uhapšene na području Bihaća

U nastavku međunarodnih policijskih akcija naziva “Taurus” i “Ox” policijski službenici Granične policije BiH, na graničnim prijelazima, otkrili su i uhapsili još dvojicu osumnjičenih koji se terete da su kao organizatori, sudjelovali u počinjenju kaznenih djela organiziranog krijumčarenja ilegalnih migranata.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima.

Također, postupajući tužitelj danas će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest osumnjičenih, koji su lišeni slobode u okviru jučerašnjih aktivnosti u međunarodnim operacijama usmjerenim na otkrivanje i procesuiranje počinitelja kaznenih djela krijumčarenja osoba.

Osobe za koje je predložen pritvor, uglavnom borave u pograničnom području BiH, na području USK, u blizini granice sa Hrvatskom, a istragom je utvrđeno da su više puta ilegalno prelazili granicu prilikom izvršenja kaznenih djela.

Pritvor se predlaže zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Istraga i aktivnosti u predmetima kodnog naziva „Taurus“ i „Oks“, realizirane su u saradnji sa partnerskim agencijama iz Hrvatske, USKOK-om i MUP-om Republike Hrvatske, a uz pomoć i asistenciju Međunarodne organizacije za migracije IOM.

 

Bihać: Evo kakvo nas vrijeme očekuje za Prvi maj

Prvi maj je praznik kome se svi raduju, kako zbog neradnih dana, tako i zbog raznih aktivnosti. 

Neki se odluče da putuju, posjete nova mjesta, a većina je onih koji provode ovaj praznik u porodičnom gnijezdu. Danas se živi jako brzo, obaveze nas sustižu sa svih strana, te je Prvi maj idealna prilika da se družimo sa porodicom i prijateljima.

Zato vam donosimo vremensku prognozu za narednih par dana, uključujući i 1.maj.

 

MUP USK: Obavijest za građane Bihaća

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona obavještava vozače na području grada Bihaća da će, dana 26.04.2018.godine u vremenskom periodu od 10.00-12.00.sati i od 18.00-20.00 sati, provoditi akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju:

Obavještavamo građane da će policijski službenici Policijske stanice Bihać, dana 25. i 26.04.2018.godine u vremenskom periodu od 10.00-12.00.sati i od 18.00-20.00 sati, na području grada Bihaća, provoditi akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu korištenja sigurnosnog pojasa u toku vožnje, korištenje mobilnog telefona u toku vožnje, kao i drugih uočenih prekršaja iz oblasti ZOOSSNP BiH.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...