Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Čamdžić i delegat iste stranke u Domu naroda FBiH Vibor Handžić danas su najavili da će Parlamentu FBiH uputiti urgentnu inicijativu da u što skorijem roku razmatra Nacrt zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, koji je Predstavnički dom usvojio prije tačno pet godina.

Na današnji dan, 2016. godine Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, usvojio je Nacrt zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdanja ili odobravanja holokausta, zločina ganocida i zločina protiv čovječnosti.

Nažalost, od tada nikada nije razmatran niti je bio na dnevnom redu u Federalnom domu naroda. Zbog toga su zastupnici Naše stranke u ovim tijelima, Mirsad Čamdžić i Vibor Handžić, danas najavili kako će Parlamentu Federacije BiH uputiti urgentnu inicijativu, da u što skorijem roku razmatra pomenuti Nacrt zakona, usvojen prije tačno 5 godina. Njegov cilj je urediti sankcioniranje negiranja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, kazao je Čamdžić.

Nacrt ovog zakona, u proceduru je , prije pet godina, uputio tadašnji zastupnik Naše stranke Denis Gratz , a njegove stranačke kolege Mirsad Čamdžić i Vibor Handžić tvrde da ga više niko nije razmatrao.

Izvor: VIPHD