Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas ambasadora Republike Sjeverna Makedonije u BiH Ekrema Ebibija.

Sagovornici su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji. Odnosi između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije ocijenjeni su kao veoma dobri i prijateljski, uz konstataciju da će se međusobna podrška između ovih zemalja nastaviti i u narednom periodu. Ambasador Ebibi je istakao inicijativu o „Malom Šengenu“ kao veoma dobru i korisnu, uz nadu da će Bosna i Hercegovina pitanje uključivanja razmotriti sa najvećom pažnjom.

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnom stanju u Evropskoj uniji, te o nedavnoj odluci da se odbije početak predpristupnih pregovora za Republiku Sjevernu Makedoniju.

Predsjedavajući Komšić ponovio je svoj stav da je za obje zemlje, i za njihovu sigurnost i stabilnost, od velikog značaja nastavak euroatlanskih integracija. Predsjedavajući Komšić je, između ostalog, istakao i to da će inicijativa „Mali Šengen“ biti razmatrana kada dođe zvanični poziv Bosni i Hercegovini, ali da ona mora biti razmotrena unutar Berlinskog procesa i ne može biti zamjena za evropske integracije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba