Ministri vanjskih poslova te ministri odbrane 28 država članica Evropske unije danas i sutra sastat će se u Briselu.

Bosna i Hercegovina bit će na dnevnom redu sutrašnjeg sastanaka ministara, kroz pregled aktivnosti EUFOR-a.

Kako je najavljeno, šefovi diplomatija i odbrane članica EU razmotrit će stanje mirovnih misija Unije u svijetu, a BiH i misija Althea, pod čijim kišobranom već 15 godina djeluje EUFOR u našoj zemlji, jedna je od tema.

Trenutno EU ima 17 aktivnih vojnih – mirovnih misija širom svijeta. Od toga, na zapadnom Balkanu aktivne su dvije – na Kosovu i u našoj zemlji.

Vijeće ministara EU danas je odlučilo za godinu produžiti sankcije Venecueli.

– S obzirom na aktualnu političku, ekonomsku, socijalnu i humanitarnu krizu u Venecueli te trajna djelovanja kojima se ugrožavaju demokratija, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava, Vijeće je danas produžilo mjere ograničavanja protiv Venecuele za jednu godinu, do 14. novembra 2020. 

Mjerama su obuhvaćeni embargo na oružje i opremu za unutrašnju represiju, kao i zabrana putovanja i zamrzavanje imovine za 25 osoba s popisa koje su na javnim dužnostima, a odgovorne su za kršenje ljudskih prava i/ili za ugrožavanje demokratije i vladavine prava u Venecueli – navedeno je u zvaničnom saopćenju.

Kako se ističe, Vijeće tim mjerama “namjerava doprinijeti poticanju zajedničkih demokratskih rješenja kako bi se u zemlji postigla politička stabilnost te omogućilo traženje rješenja za hitne potrebe stanovništva”.

– Te su ciljane mjere fleksibilne i reverzibilne, a osmišljene su tako da se njima ne nanosi šteta stanovništvu Venecuele – istaknuto je u saopćenju.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba