Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas da je BiH spremna da pruži humanitarnu pomoć svim izbjeglicama kojima je potrebna, ali da nije spremna da bude “spavaonica migranata” za zemlje zapadne Evrope.

Tegeltija je u Sarajevu na regionalnoj konferenciji o migracijama istakao da je BiH spremna na saradnju sa svim zemljama i u regionu i šire kako bi migrantska kriza bila bolje kontrolirana i da bi dali šansu samo onim ljudima koji zaslužuju da nose naziv migranata.

Da se ne zaborave greške
– Danas kažemo da je bolje nego prije godinu dana, ali svakako ne možemo da zaboravimo ono što se tada dešavalo i slike koje su odlazile iz BiH. Ne možemo da zaboravimo ni poruke koje su nam dolazile iz Evrope o BiH, o postupanjima vlasti u BiH i našem odnosu prema migrantima – istakao je Tegeltija.

On je napomenuo da je veoma važno da se ne zaborave i greške koje su činjene u tom trenutku, a činili su ih mnogi u BiH.

– Isto je važno da su postojali ljudi u BiH koji su napravili neke važne korake da ta kriza bude sanirana i da danas imamo značajano bolju situaciju nego što smo imali tada – ukazao je Tegeltija.

Ključni stavovi BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara je iznio nekoliko ključnih stavova BiH kada su u pitanju migracije.

– BiH, s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika, nosi preveliki teret migracijske krize koji su kreirali neki izvan ove zemlje – ocijenio je on.

Tegeltija je rekao da se BiH susreće sa dva ogromna izazova, a to su humanitarni i, prema njegovom mišljenje možda i veći – bezbjedonosni izazov sa kojim se BiH susreće.

On je poručio da će BiH nastaviti da jača svoje kapacitete kada je u pitanju borba protiv migracija kroz sve agencije u BiH, na svim nivoima.

– BiH je spremna da pruži svu humanitarnu pomoć svim izbjeglicama kojima je potrebana i pobrinućemo se da nikome kome je potrebna pomoć ne bude uskraćena, ali nije spremna da bude “spavaona” migranta za zemlje zapadne Evrope – poručio je Tegeltija.

(avaz)