Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) na teritoriji BiH, usvojena bez konsenzusa, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske. 

– Smatram da je ova odluka štetna za cijelu BiH. Ova zemlja nije učestvovala u kreiranju migrantske krize, pa zato ne bi trebalo da ima posljedice ove krize – rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

On je istakao da je će prisustvom Frontexa granice biti mnogo čvršće za prolazak migranata.

– Ova agencija dolazi ovdje i ne bi podlijegala bilo kakvoj odgovornosti Republici Srpskoj i BiH. Donijeli bi svoju opremu bez carine i bilo kakve kontrole. Bilo bi pametno nastaviti razgovore sa Frontexom i zaštititi interese svih u BiH – kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da u sve ne bude uključeno Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

– Prethodna struktura EU je isključila naš MUP u razgovorima o angažiranju Frontexa, što je ugrozilo naš vitalni nacionalni interes. Predlažem da pošaljemo poruku da smo spremni da razgovaramo, ali uz jasne garancije zaštite naših interesa – kaže Dodik.

On je napomenuo da je važno da se jasno pošalje poruka o zaštiti prava RS i da će se ponovo pregovarati.

– Moramo odbiti ponude koje dolaze iz Evrope o migrantskoj krizi da budu napravljeni prihvatni centri za migrante, ali bi bila napravljena trijaža i nama bi ostali oni koji nisu prihvatljivi za EU. Zato predlažem poslanicima da podrže moju odluke, jer su u interesu RS i BiH – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum dao pravo Narodnoj skupštini Republike Srpske da bude mjesto konačnog odlučivanja za odluke Predsjedništva BiH za koje srpski član ocijeni da su štetne za srpske nacionalne interese, kao i da je ovo pravo ranije, kao član Predsjedništva BiH, koristio Nebojša Radmanović.

– Konačne odluke Narodne skupštine Republike Srpske su jedan od najvažnijih ustavnih određena, jer ne smijemo dozvoliti odluke koje nisu našem interesu – rekao je Dodik.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – BiH nije učestvovala u kreiranju migrantske krize / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.