Bihać: 18. godišnjica ugrađivanja prvog dentalnog implantata u BiH


Prije 18 godina, 26. februara 1998 godine, ugrađen je prvi dentalni implantat u Bosni i Hercegovini.

Zubni implanti su vrhunac napretka stomatologije. Zahvaljujući napredovanju tehnologije zubni implanti postaju sve zastupljeniji u stomatološkoj praksi.

Pokušaji da se izgubljeni zubi nadomjeste drugim zubima vjerojatno su stari koliko i ljudski rod. Posljednjih tridesetak godina izgubljeni zub / korijen zuba moguće je nadomjestiti dentalnim implantatima. Dentalni ili zubni implantati izrađeni su od titana koji su ugrađeni u kost na mjestu nedostatnog ili izgubljena prirodnog zuba.

Ugradnja implantata se izvodi posebnom kirurškom tehnikom u lokalnoj anesteziji. Tako ugrađeni implantat predstavlja umjetni korijen zuba na kojem se fiksiraju pojedinačni zubi ili više zuba u različitim protetskim konstrukcijama.

Prvi dentalni implantat u Bosni i Hercegovini ugrađen je u Bihaću – operativni zahvat je izveden od strane oralno-kirurškog tima kojeg je predvodio Prim.prof.dr.sc. Adem Salihagić dr.stom.spec.oralni kirurg.

imp

Ovaj događaj predstavlja značajan napredak za stomatologiju u Bosni i Hercegovini, a nakon ovog prvog zahvata, ugrađivanje dentalnih implantata postalo je uobičajena praksa u većini stomatoloških ordinacija u Bosni i Hercegovini.

//ABC.BA

 

 

 

 

 

 

 

 

 



0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...