Istraga Tužilaštva USK-a obuhvata jedine aktivnosti na terenu, a oni koji su izdali odobrenja školama, koje su nicale kao pečurke, sada šute

Ismet Mušić, prvoosumnjičeni za krivotvorenje školskih diploma iz akcije Pečat, i dalje je jedini u pritvoru, dok se pripremaju optužnice za više osoba uključenih u trgovinu lažnim uvjerenjima, potvrdila nam je Irena Marjanović, portparol Tužilaštva USK-a.

Tri afere

S obzirom na to da je tokom ove akcije na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banje Luke i Brčko distrikta BiH, izuzeto 5 pečata, 12 diploma o završenoj srednjoj školi, 4 kopije diploma o završenoj srednjoj školi, 12 svjedodžbi o završenom razredu srednje škole, 3 zahtjeva za upis u srednju školu, 2 originalne diplome više poslovne škole, 3 akta vezana za zapošljavanje u Njemačkoj, 4 uvjerenja o završenoj osnovnoj, 2 prazne radne knjižice Federacije BiH, 3 prazne pripravničke knjižice za zdravstvene radnike, 2 ljekarska uvjerenja, 4 bianco izvoda iz matične knjige vjenčanih, izvod iz matične knjige rođenih i svjedočanstva o završenim razredima srednje škole, Tužilaštvo smo pitali o kojim školama se radi, odnosno čiji su pečati na diplomama.

– Krivotvorene isprave koje su oduzete su dio tužilačkog spisa (radi se o dokaznom materijalu) koji je u fazi istrage tajan, pa se one ne mogu objavljivati niti se u ovom trenutku može iznositi njihov sadržaj, kazala nam je Irena.

Ranija afera koju je otvorio Žurnal dio je zasebne istrage u kojoj je za sada samo izuzeta nepoznata količina dokumenata. Diploma koju je kupila novinarka Žurnala izdana je u školi za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta, za koju je ministar obrazovanja USK-a Damir Omerdić kazao da je formirao komisiju da ispita slučaj.

Rad komisije očito još nije završen, jer već tri sedmice šaljemo isti upit ministru, nažalost bez odgovora o rezultatima rada komisije. Međutim, jučer su gradski vijećnici Bihaća zatrpali pitanjima nadležne.

– U posljednje vrijeme svjedoci smo lažnih diploma širom BiH. Iz medija smo upoznati sa istim slučajevima i u našem kantonu. Institucija koja se spominje kao potencijalni generator tih uvjerenja je Centar za obrazovanje odraslih osoba Široki Brijeg. Kako navedena ustanova djeluje i u Bihaću, osposobljavajući i obrazujući školski kadar velikog broja različitih profila, da li ona ima odobrenje za rad od nadležnog kantonalnog ministarstva?, pitala je vijećnica Amra Ćehajić.

Zatim, uputila je pitanje i Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Grada Bihaća, da li takva škola posjeduje kadrovske i prostorne uslove za obavljanje djelatnosti kojom se bavi, da li objekat u kojem su smješteni ima urbanističku, građevinsku i upotrebnu dozvolu izdatu od nadležne gradske službe?

Mnogo je pitanja, ali vrlo malo odgovora. Iako su komplementarni slučajevi krivotvorenja diplome, oni potiču iz tri različita izvora.

Gradski vijećnici traže provjere škole iz Širokog Brijega, istraga u aferi Pečat počela je još u jesen 2018. te je koncentrisana na Cazin, iako je pretresa bilo i u RS-u i distriktu, ali u Tužilaštvu još ne spominju imena ustanova.

I treća je Žurnalova afera, koja se odnosi na Multilinguu, na čemu samo Tužilaštvo USK-a nešto poduzima.

Svjesni interesa

– Kantonalno tužilaštvo Bihać u suradnji s ovlaštenim službenim licima MUP-a USK-a, intenzivno vrši istražne radnje s ciljem utvrđivanja potpunog i pravilnog činjeničnog stanja. Naređeno je vršenje većeg broja istražnih radnji, ali s ciljem zaštite istrage Tužilaštvo ne može u ovom trenutku komentirati radnje koje se provode niti lice/lica prema kojima se provode. Podsjećamo da je karakter istrage u našem krivičnom sistemu tajan, upravo s ciljem uspješnog prikupljanja dokaza i utvrđivanja potpunog i pravilnog činjeničnog stanja. Tužilaštvo želi naglasiti da je svjesno interesa javnosti za ovaj predmet, te da će mediji i šira javnost po utvrđivanju potpunog i pravilnog činjeničnog stanja, o njegovom ishodu biti blagovremeno informirani, navela je Marjanović.

Izvor: oslobodjenje.ba / Fahrudin Bender