Kako su Bajramski praznici sami po sebi čarolija koja okuplja porodice, spaja udaljene i miri uznemirene, tako je Dječiji vrtić ”Filii” svemu tome dodao još veću čar.

 

Naime, prvog dana Bajrama mališanima su uručeni bajramski pokloni.

Iako je Bajramsko veselje već iza nas, sigurni smo da će vas ove fotografije podsjetiti i vratiti osjećaj mira, miris baklave i dječije radosti.

 

Kako nam je direktorica dječijeg vrtića ”Filii” kazala…

”U duhu naše vjere i tradicije, uz ilahije i sevdalinke mi smo po prvi put u suradnji sa roditeljima organizirali podjelu slatkih paketića. Jedan kutak našeg vrtića pretvorili smo u bosansku sobu gdje smo djeci pokazali kako se to nekad Bajram dočekivao sa željom da žive u skladu sa vremenom, ali da znaju i čuvaju svoje običaje i tradiciju.”

 

A šta se to mališanima najviše svidjelo?

 

”Djeci se posebno svidjela bosanska nošnja (dimije, čakšire, fesovi) te njihov veliki prijatelj Ado, koji je za taj dan obukao nošnju da im uljepša Bajram i podijeli paketiće. Namjera nam je da uz podršku roditelja, a sve zbog mališana i ubuduće obilježavamo naše praznike na najljepši način. Ovim putem želim da se zahvalim roditeljima što nas uvijek podržavaju” – izjavila je za Biscani.net Nejra Midžić.

 

U nastavku pogledajte fotografije te se još jednom prisjetite Bajramskog veselja i radosti…