“Sve odrasle osobe su najprije bile djeca ali se malo njih toga sjeća.” – divno je to rekao Antoine de Saint Exupery

 

Biti teta vjerovatno je najteža koliko i najljepša uloga života,vjerujem da bi to potvrdile sve tete ovog svijeta.

Mališani bihaćkih vrtića su nam pokazali svu raskoš, trud, ljubav i zajedništvo koje su skupa sa svojim tetama  pripremali i priložili nama ni manje ni više no u ime rijeke Une.

U organizaciji Unskih smaragda te Privatnih vrtića grada Bihaća ( Vrtić Pinokio; Vrtić Prvi koraci; Vrtić Filii; Vrtić Una Logen; Vrtić Kućica te Richmond Park Preschool) održana je XI Dječija sportska olimpijada.

Na ovaj način mališani su imali priliku da publici pokažu kako su pripremali svoje korake i da ih nauče nekim novim trikovima te pokazu svoje sportske vještine.

 

Kroz manifestaciju ” Maturanti plešu Uni za rođendan” naučili su nas novim plesnim koracima i novim notama te se na taj način oprostili od svojih teta,drugara i divnih vrtićkih dana čijem su se plesu pridružile i njihove mame.

 

A potom su nam pokazali šta sve umiju potezom kista i kakva se čarolija dešava iza svih tih smaragdnih boja kroz manifestaciju  “Una i ekologija”

 

 

Na ovaj način mališani su nam pokazali važnost očuvanja prirode te kako je to Skender Kulenović opisao :

 

 ” Bila je to Una. Otac se smije, misli da sam se prepao pa me pridržava i govori mi da se ne bojim, da je ćuprija tvrda, a ja se ne bojim: samo lebdim, sav prosjan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, ljepota, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem”, napisao je Skender Kulenović o jedinstvenoj ljepoti ove rijeke.”

 

”Naša je poruka da trebamo čuvati naše rijeke, rijeku Unu kako bi ostavili u amanet upravo ovim generacija kao i budućim. Ovom manifestacijom želimo istaknuti da se Una ne može kupiti  za sva blaga ovoga svijeta i da Una treba da bude osnova za razvoj. Primjer toga je Nacionalni park, kako na bazi očuvanja i zaštite rijeke Une možemo pokrenuti kako ekonomske djelatnosti tako i ekološke za bistru rijeku i bistar um”- izjavio je Amarildo Mulić za Biscani.net

 

Više o samoj manifestaciji rekla nam je Nejra Midžić,direktorica vrtića Filii..

”Djeca privatnih vrtića obilježavaju dan rijeke Une sa ovom lijepom manifestacijom, Dječijom olimpijadom. Tu je šest vrtića čiji je cilj zajedničko druženje gdje nema pobjednika već su svi pobjednici.”

 

O duhu gdje su svi već pobjednici, Nejra nastavlja…

”Svi vrtići, sva djeca dobijaju medalje, to je znak pobjede i učešća. Danas imamo 6 disciplina : Štafetno trčanje, kengurko, skakanje u vrećama, provlačenje kroz hula hop, balansiranje sa vrećom na glavi i trcanje u paru svezanih nogu. Pored toga što obilježavamo dan rijeke Une, značaj je i fizička aktivnost i druženje vrtića, gdje djeca imaju priliku učiti o samoj solidarnosti i druženju te se nadamo nastavku ovakvih aktivnosti. ”

 

Kako nam je istakla koordinatorica privatnih vrtića Sanja Muminović..

”U čast naše ljepotice Une i sklopu Unskih samaragda održana je Dječija olimpijada. Djeca su sretna razigrana i sportski raspoložena”

Ovim povodom razigranost mališana je uveliko obogatila Dan rijeke Une i našim građanima pružila pravu malu slatku čaroliju.

 

A i sama Una je takva,zar ne?

 

Sve čari atmosfere  ove manifestacije možete pogledati na fotografijama u prilogu: