BIHAĆ I VELIKA KLADUŠA: Sigurnosna situacija sa migrantima

U Velikoj Kladuši zapaljena je jedna stara kuća, čiji su vlasnici saznajemo, u Americi, a u njoj su se okupljali migranti. U MUP USK su nam kazali da je uviđaj još uvijek u toku, te da se još uvijek ne zna šta je uzrok požaru.

U Velikoj Kladuši zapaljena je jedna stara kuća, čiji su vlasnici saznajemo, u Americi, a u njoj su se okupljali migranti. U MUP USK su nam kazali da je uviđaj još uvijek u toku, te da se još uvijek ne zna šta je uzrok požaru.

Susjedi tvrde da s migrantima koji su tu bili nije bilo nikakvih problema te da je riječ o veoma mladim osobama. Prema izjavama pojedinih građana Velike Kladuše straha od nasilja nema, ali je uvijek prisutna bojazan za ličnu imovinu.

Policiji Velike Kladuše prije dva dana je dojavljeno da je na tom području zapaljena jedna starija kuća, u narodu poznata kao šeperuša. Pravovremenim djelovanjem pripadnika vatrogasne jedinice požar je saniran, ali je načinjena veća materijalna šteta. Uzrok požara još nije poznat, osim što se zna da su se u njoj zadržavali migranti.

Požar je prijavila susjeda Fatime Omerčević, koja kaže da su vlasnici doduše namještene kuće, starije osobe koje su u Americi i da se nemaju namjeru vraćati. Unazad 20 dana u njoj su se zadržavali migranti ali, tvrdi, nisu stvarali probleme domicilnom stanovništvu.

Doduše, MUP USK zabilježilo je nekoliko krivičniih djela i narušavanja javnog reda i mira na području Bihaća i Velike Kladuše, a nad licima koja su učestvovala u tome izvršena je kriminalistička obrada.

Osobe koje dolaze na područje USK, kako saznajemo, prema našim krajevima putuju i po nekoliko godina i nemaju namjeru ostati ovdje. Problem je što ih u Evropskoj uniji ne žele pa su prisiljeni tražiti čak i nelegalni način prelaska naše granice. Postoje i oni koji koriste njihovu situaciju, te im, uz obećanje prijevoza do zacrtanog cilja, uzmu novac i prevare.

Prema onom što se može čuti u Velikoj Kladuši građani nisu pokazali strah od migranata, iako postoji opreznost od eventualnih provala.

Pripadnici kanotnalnog MUP, u posljednje vrijeme na području USK-a, evidentirali su 650 stranih državljana, koji se ne zadržavaju dugo na ovim područjima. Svjesni su da ilegalnim putem uspijevaju preći u zemlje Evropske unije. U Bihaću i Velikoj Kladuši, svakodnevno bilježe prisustvo između stotinu i dvije stotine migranata, što u smislu sigurnosti, policijskim službenicima za sada ne pričinjava veliki problem.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...