BIHAĆ: KHALID JE PRESRETAN ZBOG POČETKA ŠKOLE

USKinfo.ba

Nastavu pohađa 105 učenika migranata, uzrasta od šest do 15 godina, a svi oni krenuli su u više osnovnih škola Unsko-sanskog kantona, u zavisnosti u kojem su centru smješteni.

Privremeni migrantski prihvatni centar u Đačkom domu Borići u Bihaću još nije prikopčan na elektrodistribucijsku mrežu. Struju proizvode sami sa dva agregata, trošeći sedmično 10 hiljada maraka na gorivo. Ogroman prostor IOM zagrijava sa devet toplotnih topova, ali je izbjeglicama koje su se obrele na ovom mjestu barem udobno.

Domaći recepti

– Bio sam ovdje i prije, a sad sam prije mjesec uselio u obnovljeni dom. Ne možemo prepoznati koliko je bolje i kako je sve lijepo urađeno. Sad smo presretni ovdje, ispričao nam je Khalid iz Afganistana.

Sve sobe su uređene, porodice žive u njima i imaju svoj ključ i svoju privatnost. Ponekad im iz nostalgije i nedostaje ono vrijeme kada su ložili vatru gdje su htjeli.

– To je jedino što možemo kao zamjerku izdvojiti, ne daju nam da ložimo vatru i da pravimo svoju hranu po receptima naše nacionalne kuhinje. Išli bismo možda i vani da ložimo, ali već odavno neprestano padaju snijeg i kiša. Ne znamo ni da li bi nam to dozvolili, ispričao nam je Khalid.

On u Đačkom domu živi sa suprugom i maloljetnim djetetom koje je prije nekoliko dana krenulo u Osnovnu školu Harmani II u Bihaću. Kaže da su presretni zbog toga, a najviše se raduje što će dijete naučiti bosanski jezik. Ipak, čim zima prođe, nadaju se da će ponovo pokušati stići do zemalja Evropske unije. Njihova željena destinacija je Njemačka.

– Iz Đačkog doma Borići 32 djece je krenulo u školu. Jako smo zadovoljni zbog toga. U ovoj prostoriji gdje su nekada bili šatori, a mi smo je obnovili, sada smo napravili dječiju igraonicu. Da vidite te sreće i zadovoljstva kada se vrate iz škole i počnu da se ovdje okupljaju, skaču i igraju, ispričala nam je Amra Hadžimehmedović, koordinatorica IOM-ovog kampa u Borićima.

Nakon godine, koliko borave u našoj zemlji, nastava za djecu migranata obezbijeđena je za ovo, drugo polugodište u svim osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona. Nastavu će pohađati 105 djece, uzrasta od šest do 15 godina. Nastava za djecu migrante se održava u grupama do trideset učenika u osnovnim školama Harmani II, gdje idu djeca smještena u Đačkom domu Borići, zatim u OŠ Brekovica i Bakšaiš za djeca smještenu u hotelu Sedra kod Cazina, te u Osnovnoj školi Prekounje i u Sigurnoj kući Žena sa Une, gdje nastavu pohađaju djeca smještena u prostorima privremenog prihvatnog centra Bira u Bihaću.

Podršku školovanju djece migranata pružili su Međunarodna organizacija za migracije (IOM), UNHCR i UNICEF, u saradnji sa organizacijama World Vision i Save the Children, a sve u okviru projekata “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH”.

Edukovani nastavnici

Za djecu su osigurani prevoz, jedan obrok i školski pribor. U svakoj grupi rade po dva nastavnika, koji su prošli obuku u okviru HART programa, odnosno educirani su za rad sa djecom na socijalizaciji i detraumatizaciji. Nakon prve faze adaptacije i učenja jezika, mališani će se polako uključivati u redovni nastavni proces sa domaćom djecom.

Izvor: USKinfo.ba

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...