Bihać: Kod 21-godišnjaka pronađen heroin?

usn.ba
Isti dan na području USK, javni red i mir narušen je 5 puta a policijski službenici su intervenisali te protiv počinioca poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje i to...

U utorak. 27. aprila, istražitelji SKP MUP USK, pronašli su i izuzeli određenu količinu praškaste sive materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „ Heroin“ kod lica K.S.rođen 1997.godine.

Daljnji rad na dokumnetovanju krivičnog djela „ Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ nastavljaju istražitelji SKP MUP USK-a.

Isti dan na području USK, javni red i mir narušen je 5 puta a policijski službenici su intervenisali te protiv počinioca poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje i to:

  • Bihać- 2 narušavanja- „Naročito drsko ponašanje“ „ Fizički napad“
  • Cazin- 1 narušavanje-„Naročito drsko ponašanje“
  • Sanski Most- 1 narušavanje- „ Prosjačenje“
  • Velika Kladuša- 1 narušavanje- „Naročito drsko ponašanje“

Veliki broj saobraćajnih nezgoda

27. aprila, na području USK-a dogodilo se 11 saobraćajnih nezgoda u kojima je osam lica zadobilo lakše tjelesne povrede i dva lica zadobila teške tjelesne povrede.

  • Bihać- 4 saobraćajnih nezgoda- ( 4 lica zadobila LTP)
  • Bosanski Petrovac- 1 saobraćajna nezgoda
  • Cazin- 1 saobraćajna nezgoda
  • Ključ- 1 saobraćajna nezgoda
  • Velika Kladuša- 3 saobraćajne nezgode ( 3 lica zadobila LTP i 2 lica zadobila TTP)
  • Bužim- 1 saobraćajna nezgoda ( 1 lice zadobilo LTP)

“Zelene beretke” u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pružile podršku generalu Dudakoviću

Kao i prethodnih godina pripadnici Udruženja Zelenih beretki i danas su se okupili u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu gdje su odali počast saborcima i građanima Sarajeva koji su na tom mjestu stradali prije 25 godina.

Simboličnim skupom Zelene beretke poručuju da žele odati počast onima koji su istinski branili grad od agresora. Veterani su položili vijenac i proučili Fatihu pored spomen-ploče stradalim saborcima kod mosta Drvenija.

Bivši borvi i stotinjak građana pšružili su podršku generalnu Atifu Dudakoviću i svim pripadnicima Armije RBiH, kojim se sudi za ratne zločine.

“Drugog maja 1992. godine izvršen je žestok napad, Jugoslovenska vojska je izabrala da bude agresor. Dragi saborci zahvaljujući vama BiH je sačuvana. To je najveća pobjeda u periodu agresije. Potisnuli smo treću vojnu silu u Evropi. Ipak, zabrinjava nas neistina koja se priča o 3. maju. Sukob je izazvala Jugoslovenska vojska, oni nisu ispoštovali dogovor i otvorili su vatru na branioce Sarajeva. Mi da smo bili zločinci mi ranjene ne bi sproveli do bolnica niti bi zarobljene razmijenili. Poručujemo da nismo zločinci, mi smo branili naš grad”, poručio je Vahid Alić iz Udruženja Zelene beretke.

Prije 26 godina Sarajevo je prolazilo kroz ključne trenutke koji su odredili sudbinu grada i države. Hrabri momci u patikama stali su u odbranu grada, a okupljeni saborci danas su poručili da njihov doprinos nikada ne smije biti zaboravljen.

Na današnji dan prije 26 godina prilikom povlačenja pripadnika Jugoslovenske vojske iz kasarne na Bistriku došlo je do sukoba s pripadnicima Teritorijalne odbrane BiH u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici kada su stradali vojnici JNA.

“Odajemo počast poginulim saborcima Sarajeva i BiH. Svi znamo da je na našu domovinu izvršena agresija. Ovo ima za cilj da pošaljemo poruku da se nikada nikome ne ponovi rat i stradanje. Imamo obavezu da obilježavamo ovakve datume”, poručio je ministar za pitanja boraca invalida u Vladi FBiH Salko Bukvarević.

Kantonalni ministar za pitanja boraca Muharem Fišo je također kazao da se 3. maj časno obilježava te da se nikada više neće dozvoliti agresija na BiH.

Iako je od dešavanja u Dobrovoljačkoj prošlo 26 godina, još se špekuliše o broju ubijenih pripadnika bivše Jugoslovenske vojske. Politički predstavnici iz RS-a tvrde da je poginulo devet osoba, dok Milutin Kukanjac, nekadašnji komandant Druge vojne oblasti, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, tvrdi da je poginulo šest osoba.

Tužilaštvo BiH je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj “Dobrovoljačka”. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju “Dobrovoljačka” stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila “legitimna vojna meta”.

Delegacija iz Republike Srpske danas kao ni prethodne godine nije posjetila Dobrovoljačku ulicu, već je počast stradalim vojnicima Jugoslovenske vojske odala u Istočnom Sarajevu.

Hoće li izmjene Izbornog zakona biti dogovorene kao i akcize: Danas je posljednja šansa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednici SDA, HDZ-a SBB-a SDP-a i DF-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić i Željko Komšić danas će održati možda i najvažniji sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH i provedbi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. I ovaj sastanak će biti održan u rezidenciji ambasadorice SAD-a u BiH Maureen Cormack. a prisustvovat će i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Današnji sastanak definitivno je posljednja šansa za dogovor prije nego Centralna izborna komisija za pet dana raspiše Opće izbore koji će biti održani u oktobru ove godine. Evropskoj uniji je čini se više nego domaćim političarima stalo da politički lideri u BiH konačno dogovore izmjene Izbornog zakona, kako bi se rezultati mogli implementirati i vlast bez problema formirati.

Tako su danas visoka predstavnica vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federice Mogherini i evropski komesar za proširenje politiku susjedstva Johannes Hahn pozvali na reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini za izbor u Dom naroda Federacije BiH, jasno kazavši da budući izborni rezultati ne mogu biti taoci stranačkih interesa. Koliko je “pritisak” međunarodne zajednice na političare u BiH bio plodonosan saznat ćemo danas, iako predsjednici stranaka koje su uključene u pregovore nisu davali optimistične izjave.

“Nemoguće je napraviti legitimno predstavljanje u BiH po odluci Ustavnog suda, a zanemariti članove Predsjedništva BiH, gdje se najviše odražava ta legitimnost predstavljanja. Mislim da se po istom modelu izbornih jedinica može naći mnogo jednostavnije rješenje za Predsjedništvo nego za Dom naroda. To će biti moj stav u pregovorima. Nadam se da to svi razumiju, pa i oni koji vjeruju da bošnjačkim glasovima mogu biti birani za hrvatskog člana Predsjedništva i za hrvatske delegate u Dom naroda. Nadam se da će shvatiti da to nije dobar put”, poručio je Čović.

Pozicije su već mjesecima jasne. SDA, SBB, SDP i DF imaju svoju zajedničku platformu te predlažu da se u sklopu izmjena Izbornog zakona redefiniše i pozicija Doma naroda, odnosno da se izvrši simetrija s Republikom Srpskom te da se Dom naroda u FBiH uspostavi kao i Vijeće naroda u entitetu RS.

S druge strane, ključni detalj iz presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, a to je način izbora delegata u Dom naroda FBiH nije jedino što želi HDZ. Naime ta stranka u paketu želi kroz izborni zakon definirati i način izbora članova Predsjedništva.

Sve stranke izuzev HDZ-a smatraju da je pitanje izbora članova Predsjedništva nešto sasvim drugo te da HDZ želi na taj način podjelu države, kroz stvaranje nove izborne jedinice.

SDP je ipak uoči današnjih krucijalnih pregovora blago optimističan, uz naglašavanje svjesnosti da neki očito žele krizu.

“Očekujemo napredak i postizanje dogovora. Smatramo da upravo kao što je Mogherini izjavila da izborni rezultati i volja građana ne mogu biti taoci stranačkih interesa u BiH. 

Dragan Čović ne želi da odustane od svojih stranačkih interesa, kako bi osigurao da HDZ mora uvijek biti dio vlasti iako imaju 5 posto podrške građana u ovoj državi. 

Za nas su neprihvatljive nove podjele, također presude Ustavnog suda nisu švedski sto pa da uzimate samo one koje vam se dopadaju. Druge presude pa i one evropskog suda za ljudska prava su jasno presudile da svaka osoba ima pravo da bude birana i bira bez obzira kako se izjašnjava i gdje živi.
 Upravo je to pravac u kojem se BiH treba kretati a to su evropske vrijednosti, a ne plemenske i nove podjele u etničke torove.
”, rekao je za Klix.ba generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić.

Dodaje da uporedo sa nerealnim zahtjevima suprotnim federalnom Ustavu, HDZ u Domu naroda PS BiH blokira uvodenje skenera i kamera na biračkim mjestima i tako pokazuje kako se Dom naroda zloupotrebljava i na koji način dobivaju glasove na izborima.

“

Izgovor za skenere i kamere im je da nema dovoljno vremena za realizaciju. Ali ovaj projekat CIK je predstavio prošle godine i zvali smo ih na sastanak u vezi implrmentacije. Nikad se nisu odazvali jer ne žele transparentne i fer izbore.

 Također, presuda Ustavnog suda može se riješiti i u federalnom parlamentu ali SDA i HDZ ne žele da dođu na sjednicu na kojoj bi se razmatrao Zakon o izbornim jedinicama i izboru delegata u parlament FBiH koji je obaveza iz Izbornog zakona BiH već 18 godina”, naglasio je Čengić.

Da li će kao i u slučaju akciza bh. lideri popustiti sujeti i konačno dogovoriti izmjene Izbornog zakona ili slijedi neizvjesnost saznat ćemo već danas poslijepodne.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...