BIHAĆ: Magistrica psihologije živi od prodaje rabljene odjeće


Edina Veladžić Dina iz Bihaća doselila je u Tuzlu zbog studija, a nakon diplomiranja ostala je da živi i snalazi se na jedinstven način u ovom gradu.

Dina je magistrica psihologije. Ima dva završena fakulteta, diplomirala je na Odsjeku za pedagogiju i psihologiju na tuzlanskom Univerzitetu, te Psihologiju na Univerzitetu u Novom Sadu, gdje je neposredno nakon toga i magistrirala.

Njena priča je slika svakidašnjice BiH. Mlada, školovana, perspektivna osoba godinama čeka na posao, bez obzira na sve sposobnosti koje posjeduje. Osim što je magistrica psihologije Dina je majstor džudoa i trener zumbe. No, ona nije oklijevala da čekajući posao u struci razvije svoj mali kreativni biznis, koji joj je jedini izvor prihoda već duže vrijeme.

Pokrenula je online shop Piaf, na kojem od rabljenih odjevnih predmeta kreira odjevnu kombinaciju koja, kako kaže “sama sebe proda“.

U razgovoru za Klix.ba Dina ističe da je dolaskom iz Bihaća u Tuzlu zbog studija, obavila prvu kupovinu na tuzlanskoj buvljoj pijaci. Njenim prvim susretom sa buvljakom započela je i priča o Piafu.

“Očarana unikatnošću odjeće koja se tamo nudila, šarenilom, dizajnerskim ulovima, a zaboravljenim pod teretom ostale robe, kreacije sam budila, osvježavala, te otkrivala noseći ulicama Tuzle”, ispričala nam je Dina.

Neutaživu potrebu da pronalazi rijetke i kvalitetne stvari željela je da podijeli i sa drugim djevojkama, te pokrenula svoj online shop u januaru 2012. godine, a koji trenutno ima oko 4.000 pratilaca, uglavnom osoba koje kupuju njene “kombinacije“.

Odjevne predmete pronalazi u “second hand“ radnjama, različitim buvljim pijacama u zemlji i regionu, te spaja u čarobne kombinacije, koje njene prijateljice, kao i ona sama, samouvremeno nose pred objektivom fotoaparata, a koje zatim putem šarenih fotografija postaju, dostupne na Piaf shopu.

Dina dodaje da je još kao studentica sama sebi šila odjeću koju je nosila.
U razgovoru naglašava da je od samog početka rada na Piaf dućanu imala podršku svoje porodice, te prijatelja koji su prepoznali Dininu ljubav prema cijeloj ideji, te potencijal i kreativnost koju ona unosi u svoj rad sa odjećom.

Prilikom kombinovanja odjevnih predmeta jako joj je bitno, ističe ona, da ne odstupa od svog pravila “poštovanja ženskog tijela”, te kvaliteta materijala odjeće koju prodaje. Strastveni je kolekcionar i vintage kaiševa, torbi i suknji, a što je često i u njezinoj online ponudi.

“Zašto kupiti rabljenu odjeću, čak i divno kombinovanu, a ne novu, koja je i skuplja u dućanima nove robe? Zbog reciklaže!”, kaže kroz osmijeh.

Odjeću reciklira već duži niz godina, svemu starom što može biti upotrebljivo i lijepo daje drugačiji izgled i namjenu. Dodaje da nema vlastiti fotoaparat, već posuđuje od prijateljice, te joj povremeno pomažu prijatelji, koji se bave fotografijom i naglašava da od količine napravljenog posla zavisi i njena zarada.

Kada uspije naći više zanimljivih odjevnih predmeta, kombinovati ih i predstaviti odgovarajućom fotografijom, tada i njeni prihodi budu veći.

Naša sagovornica za kraj razgovora kaže da uživa i u poznanstvima koje je putem svog hobija i posla otkrila, kao i u razgovorima i druženju sa djevojkama koje dijele istu strast prema kolekcionarstvu, vintage i boho stilu, te buvljim pijacama.

Dinina priča je kako se iz kreativnog hobija može razviti vlastiti biznis, a ne čekati na posao u struci, bez obzira na uloženi trud u obrazovanje.

 

// klix.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...