Bihać: Migrantima poručeno da idu kući?!

oslobodjenje.ba

Nakon jednog jedinog skupa koji je u Bihaću nedavno organizovan o temi migrantske krize koja je pogodila ovaj grad, priliku da se obrati nije imao gradski vijećnik Sej Ramić, koji za sebe tvrdi da je on zapravo bio pravi organizator protesta.

Podsjećamo, organizator protesta bila je Bihaćka građanska inicijativa, međutim Ramić tvrdi da je neko morao biti formalno organizator iako je on stajao iza svega.

– Žao mi je što je moja želja da snažno i energično apelujem na državne institucije na rješavanje migrantske krize iskorištena od Bihaćke građanske inicijative radi samopromocije Halida Dedića i nekih efemernih ličnosti promašenih politika, javno je napisao Ramić na društvenim mrežama.

Predsjednik Građanske bihaćke inicijative Halid Dedić, naravno, tvrdi suprotno.

– Dotični gospodin, koji je vijećnik Gradskog vijeća u ime Građanskog saveza (GS), ponio se nekolegijalno i nedemokratično. Ja sam u više navrata nastojao da mu dam odgovor na komentare, a on ih briše. To nikako nije uredu, pogotovo imajući u vidu činjenicu da smo mi u Bihaćkoj građanskoj inicijativi bili organizatori skupa, kaže Dedić.

Međutim, gradski vijećnik Sej Ramić to ne prihvata.

– Ja sam imao ideju, pa sam čak i doveo dvojicu migranata koji su se trebali obratiti na skupu, jedan od njih je po profesiji i socijalni radnik, tako da bi naš protest bio zajednički. Međutim, Halid Dedić mi je zabranio da dovedem migrante da se obrate, rekavši kako migranti nisu i ne mogu biti naši partneri na skupu koji je organizovan, kazao nam je Ramić.

Dedić, opet, smatra da je dovođenje migranata na skup bilo problematično i zbog činjenice da je na skupu bio transparent “Migrants go home”.

– Kako možete dovesti migrante i kako se oni mogu obratiti građanima pod takvim okolnostima? A ti mladići koji su donijeli transparent “Migrants go home” najvjerovatnije su dio te organizacije Seja Ramića, koji sad, eto, tvrdi da je on ta osoba kojoj se treba biti zahvalno za organizaciju protesta. Pritom da ne spominjemo političke konotacije jer je predizborna godina i Ramić nastoji da se približi svojim biračima, dok mi nismo željeli da skup bude ispolitiziran, kazao nam je Dedić.

Gradski vijećnik Ramić, međutim, negira da su mladići sa transparentom “Migrants go home” bili dio njegove organizacije, kaže da su to najvjerovatnije bili samo obični građani koji su na svoj način željeli pokazati šta osjećaju. Na pitanje Ramiću šta je želio poručiti sa skupa s obzirom na to da mu obraćanje nije dozvoljeno, on kaže da je htio ponovo uputiti kritiku državnim vlastima, od ministra Mektića do člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, da ne rade svoj posao.

– Eto, i nedavno su, jedan pa drugi, dolazili u Bihać i slikali se s migrantima radi vlastite političke promocije. Pritom nisu se učinili dostupnim javnosti, novinarima koji bi im mogli postaviti pitanja zašto se ništa konkretno ne poduzima i jesu li to namjerno dopustili da Bihać i Kanton dođe u ovakvu situaciju u kakvoj se nalazi, kazao nam je Ramić.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...