Stanovnici bihaćkih sela Žegara, Zavalja i Vedrog Polja, koja se nalaze uz granicu s Hrvatskom, izrazili su žaljene i strah zbog formiranja novih ilegalnih kampova, tzv. divljih, odnosno šatorskog naselja koje je formirano na ovome području, kako bi migrantima bio olakšan put od Plješevice ka Hrvatskoj.

Kako su nam prenijeli mještani Žegara, nakon sinoćnjeg sukoba zavladao je strah i narod ne izlazi iz svojih kuća.

Jedan od mještana Žegara, Sanimir Sarajlić, upozorio je kako je migrantska kriza na području njihove mjesne zajednice dosegnula takve razmjere da se njegove komšije više ne osjećaju sigurno u svom gradu.

“Imamo četiri ilegalna kampa koja su formirana u Žegaru”, kazao je. Dodaje da nadležne institucije ne rješavaju ovaj problem u njihovoj mjesnoj zajednici.

“Naši sugrađani zbog straha ne posjećuju svoje vikendice”, kaže za portal Biscani.net i ističe kako je stanje isto i nakon nekoliko akcija policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantina i Granične policije, jer se migranti vrate po odlasku policije. Zbog velikog broja migranata, kažu, spremni su kao građani ovoga grada podržati buduće akcije policije, kako bi se čim prije riješila situacija oko ilegalnih kampova.

Građani mole nadležne nstitucije da nešto poduzmu, jer smatraju da je situacija izmakla kontroli nakon sinoćnjeg incidenta.

Treba napomenuti da su građani pomenutih sela polovinom godine održali mirne proteste i poslali dopise svim nadležnim institucijama, ali i dalje nema adekvatnog rješenja.

Portal Biscani.net u nastavku donosi fotografije i video snimke sa ovoga područja.

Autor: Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.