BIHAĆ MORA BITI ČIST KAO DJEČIJE LICE, A UNA BISTRA KAO DJEČIJA SUZA RADOSNICA


Povodom Dana ekologije, a u susret 756. rođendanu grada Bihaća, Unski smaragdi su, već tradicionalno, održali manifestaciju:  Svečani prijem djece vrtića grada Bihaća u najljepše ekološko društvo „Unski smaragdi“i postali bogatiji za nove generacije najmlađih članova-djece  vrtića Grada Bihaća. U prigodnom ekološko-edukativnom progamu, učešće su uzeli slijedeći  dječiji vrtići: JU „Gradski vrtić, Bihać“, „Pinokio“, „Una Logen“, „Prvi koraci“, „Pupoljak“ i najmlađi vrtić „Filii“,  

Ovo je još jedna aktivnost Unski smaragda iz Projekta: Obilježavanje značajnih ekoloških datuma iz oblasti zaštite okoliša,  pod pokroviteljstvom resornih ministarstava Vlade USK-a: Ministarstva građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a u suradnji sa Kulturnim centrom Bihać.

U prepunoj dvorani Kulturnog centra, skup je pozdravila predsjednica Udruženja Unski smargdi, gospođa Mejasa Dupanović, ističući značajnu ulogu vrtića u zaštiti okoliša:

„Budući da je jedan od osnovnih postulata, na kome se temelji rad Unskih smaragda, ekološka edukacija djece, to nas obavezuje da sa istom treba početi od najranije mladosti, jer je obrazovanje za okoliš temelj ekološke svijesti i kulture življenja koja treba biti u skladu s principima održivog razvoja. U 21. stoljeću, stoljeću ekologije i djece, moramo našu djecu naučiti voljeti ograničenost, da osjete ljepotu prirode, da vole svijet i ljude, da poštuju međugeneracijsku solidarnost i stvaraju društvo koje ne šteti prirodi“, kazala je  predsjednica Mejasa Dupanović.

U ime kabineta gradonačelnika Emdžada Galijaševića, skup je pozdravio savjetnik gosp. Smail Toromanović, naglasivši da će ekološku edukaciju djece i dalje podržavati Grad Bihać, a posebnu zahvalnost za razvijanje ekološke svijesti kod najmlađih,  riječi hvale, uputio je predsjednici Unskih smaragda, gospođi Mejasi Dupanović.U ime Pedagoškog zavoda, riječi hvale za postignute rezultate i saradnju Unskih smaragda sa predškolskim ustanovama i Pedagoškim zavodom, uputio je savjetnik gospodin, Ejub Alagić. Skupu su  se obratili: Seida Perviz u ime MGPUZO,  Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka „UNA“, Zehida Goretić, direktorica JU „Gradski vrtić, Bihać“ i predstavnica privatnih vrtića, Emira Bećiragić.

Nakon prigodnog ekološko-edukativnog programa u kojem su djeca, sa mnogo ljubavi, pjevala i recitirala svom gradu Bihaću i svojoj ljepotici Uni, uručene su Zahvalnice  vrtićima, koji su zajedno sa Unskim smaragdima učestvovali u ekološkim aktivnostima tokom 2015. godine.

Kao šećer na kraju,  mališani su završili manifestaciju polaganjem zakletve:

Ljubav se ne kupuje

Ljubav se ne prodaje

Ljubav se za ljubav daje.

A ti prijatelju Unskih smaragda

Za ekološko vaspitanje djece

Daj koliko možeš i hoćeš!

 

Nakon slogana : BISTAR UM – BISTRA UNA, Dječiji ekološki parlament i dječiji ekološki gradonačelnik, Damir Ramić, podijelili su malim parlamentarcima ekološke lične karte prijateljstva,  koje će ih, čitav život, podsjećati  na poruku da grad Bihać mora biti čist kao dječije lice, a Una bistra kao dječija suza radosnica!

unski3 unski1 unski2 unski0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...