Odavanjem počasti poginulim pripadnicima, te podsjećanjem na brojne uspješne vojne operacije i časno ratovanje – danas je u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu obilježena 28. godišnjica osnivanja Petog korpusa Armije Republike BiH.

Peti armijski korpus formiran je 21. oktobra 1992. godine odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Komanda se nalazila u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je tadašnju slobodnu teritoriju Bihaćkog okruga. Imao je 618 oficira, 829 podoficira i u nekim trenucima najviše 18. 106 vojnih obveznika.

Slavni Peti korpus nastao je iz naroda, koji se u godinama rata časnom borbom izborio za Bosnu i Hercegovinu.
Tokom cijelog odbrambeno – oslobodilačkog rata, Korpus je djelovao u vrlo teškim uslovima, u potpunom okruženju, suprotstavljajući se tehničko – materijalno nadmoćnijem neprijatelju.

Na dan formiranja, Peti korpus je u svom sastavu imao sedam brigada, a naredbom Predsjedništva BiH njegovi komandanti tokom rata bili su generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

O hrabrosti, požrtvovanosti i veličini ovog armijskog korpusa možda i najbolje govori nadimak “Sila nebeska”, koji je između ostalog zaslužen i na osnovu činjenice da je oslobodio najveći dio državne teritorije. Hrabrost krajiških vojnika odlikovana je i brojnim najvišim ratnim priznanjima.

Prema podacima iz Monografije Petog korpusa, u zoni odgovornosti poginulo je 3.248 pripadnika Korpusa, dok ih je 5.546 lakše ili teže ranjeno.

Za Peti korpus se vezuju neke od najuspješnijih vojnih operacija, među kojima “Tigar – sloboda 94”, “Breza 94” i “Sana 95”.

Izvor: Radio Bihać

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.