Bivši pripadnici Armije R BiH i HVO Regije Bihać, s Erminom Zulićem, ministrom za pitanja boraca i RVI-a i Elmedinom Mehadžićem, savjetnikom gradonačelnika Bihaća, obilježili su danas 26. godišnjicu oslobođenja gradskog vodovoda, te naselja Vedro Polje i podplješevičkih sela Veliki i Mali Baljevac.

Kako je istaknuto, prije 26 godina pripadnici Petog korpusa ARBiH i HVO Regije Bihać združenom i pomno pripremljenom akcijom iz defanzivnih dejstava i odbrane krenuli su u ofanzivna dejstva i oslobađanje bihaćkih prigradskih naselja čime su spriječili planove da Vojska RS-a i pobunjeni Srbi iz tzv. SAO Krajine krenu u osvajanje Bihaća.

Obilježavanje dvadeset i šeste godišnjice oslobođenja gradskog vodovoda, te naselja Vedro Polje i potplješevičkih sela Veliki i Mali Baljevac, otpočelo je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim braniocima pred centralnim spomen-obilježjem na Humcima, zatim ispred spomen-obilježja u Vedrom Polju, a nastavljeno obilaskom nekadašnjih linija ratišta koje su oslobođene u tadašnjoj akciji.

Unatoč daleko nadmoćnijim snagama i namjeri da se konačno pokori Bihać i tadašnji Bihaćki okrug, kao zaštićena zona UN-a, zajedničkom i koordiniranom akcijom 5. korpusa ARBiH i HVO-a Regije Bihać neprijatelju je pokazano da Bihać neće biti osvojen i da će slobodarski duh zajedničke borbe Bošnjaka i Hrvata opstati.

Govoreći o tim danima i odlučnim borbama protiv agresora, učesnici obilježavanja posebno su naglasili kako je upravo zajednička borba HVO-a, Armije RBiH i policije u Bihaću bila primjer kako se zajedničkim snagama može boriti za svoju državu i slobodu koju danas imamo.

Stoga, kako su kazali, ovakve datume treba obilježavati i evocirati uspomene na časne i ponosne dane odbrane Bihaća i BiH. U trenucima kada je na grad Bihać pokrenuta velika ofanziva zajedničkim snagama borci 501. brigade 5. Korpusa i HVO Regije Bihać pokazali su kako se časno, požrtvovano i hrabro bori za svoj grad i državu.

Izvor: RTVUSK.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.