Na press konferenciji koju je održao Crveni križ USK, ukazano je na važnost redovitih akcija socijalno-humanitarnog, zdravstvenog, edukativnog i informativno-promotivnog karaktera.

Nizom događaja danas širom Bosne i Hercegovine jučer je počelo obilježavanje Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Press konferenciju, povodom ovog dana u Bihaću je održao Crveni križ USK iji predstavnici su ukazali da je u vremenu pandemije koronavirusom posebnu važnost i neophodnost redovnih održavanja redovitih akcija socijalno-humanitarnog, zdravstvenog, edukativnog i informativno-promotivnog karaktera.

Povodom Nedjelje Crvenog križa upriličena je i posjeta Kantonalnoj bolnici “ Dr. Irfan Ljubijankić”u Bihaću, gdje je uručena pomoć u vidu baby setova za bihaćko porodilište.

Svjetski dan ove međunarodne organizacije obilježava se 8. maja, na dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta. Tradicionalno, nedjelja od 8. do 15. maja posvećena je brojnim aktivnostima čiji je cilj edukacija i unapređenje zdravlja ljudi.

(rtvusk)