Bihać: Održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH


Povodom 1.Marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, delegacija gradske uprave Bihać predvođena gradonačelnikom mr.sci. Emdžadom Galijaševićem i gradskim vijećnicima, predstavnici Skupštine USK-a, federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić, predstavnici boračkih udruženja Armije R BiH i HVO,te političkih partija, položili su danas cvijeće na centralno spomen obilježje poginulim braniocima Bihaća na mezarju Humci, a potom i na katoličkom groblju Žegar, partizanskom groblju Borići i mezarju dr.Irfana Ljubijankića, ministra vanjskih poslova Vlade R BiH.

U sklopu obilježavanja jednog od najvećih praznika države BiH, u Vijećnici grada Bihaća održana je i svečana akademija na kojoj su o značaju Dana nezavisnosti BiH govorili Nijazija Maslak, profesor historije, Enver Mustafić,dopredsjedavajući GV Bihać, Dragan Polimanac, ministar poljoprivrede USK-a i Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća.

U svojim obraćanjima Nijazija Maslak i Dragan Polimanac, istakli su da je danas država BiH Dejtonskim sporazumom jako fragmentirana , sa dva entiteta, deset kantona i Distriktom Brčko, ali je, dodaju , nezavisna i zemlja za koju se i u miru još bori.

“ Predajom aplikacije za prijem u članstvo u EU i reformama koje su uslov za prijem, utvrđen je put koji vodi ka oporavku ekonomije i društva u cjelini i nadamo se boljim vremenima i standard za sve građane BiH “- kazao je u svom obraćanju Enver Mustafić, dopredsjedavajući GV Bihać.

Ističući da su građani BiH glasavši prije 24 godine za nezavisnu i suverenu BiH, možda danas očekivali život u boljoj i efikasnije uređenoj zemlji, gradonačelnik Emdžad Galijašević, kazao je da i pored činjenice da BiH nije uređena onako kako se uistinu željelo, poštujući sve demokratske i civilizacijske norme i principe, moramo biti sretni što imamo nezavisnu i suverenu državu koja grabi ka EU i NATO Savezu.

„ Mi smo prije 24.godine rekli da smo za demokratsku BiH, ali nažalost bilo je i onih koji to nisu željeli i koji su željeli provesti neke druge ideje i planove. Zahvaljujući našim braniocima izborili smo opstanak bošnjačkog i hrvatskog naroda na ovim prostorima , a potom opstanak i države BiH i danas moramo sagledati stanje i reći da moramo učiniti sve da smanjimo nezaposlenost i da smanjimo odlazak mladosti iz BiH. Samo tako ćemo očuvati u miru našu državu i stoga samo istinom i međusobnim uvažavanjem i tolerancijom možemo ovu zemlju uvesti u EU i NATO , što je danas naš strateški cilj“- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Svečana akademija upotpunjena je i sa nekoliko sevdalinki koje je uz pratnju Almira i Mirze Budimlića izvela Nejra Karabegović.

 0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...