Bihać: Poskupljenje odvoza komunalnog otpada

rtvusk.ba

Javno komunalno preduzeće Komrad Gradskom vijeću Bihać podnijelo je inicijativu da pored redovnog odvoza komunalnog otpada koje obavlja, preuzme i posao odvoza krupnog otpada dva puta sedmično u gradskim i dva puta mjesečno u prigradskim mjesnim zajednicama na području Bihaća, što je na prošloj sjednici Gradsko vijeće i usvojilo.

To je i razlog za povećaja cijena odzvoza komunalnog otpada za 1,25 KM mjesečno. Prema dosadašnjem planu odvoza komunalnog otpada, odvoz krupnog otpada na trošak Grada bio je predviden samo dva puta god.je, dok se u svakom drugom slučaju odvoz krupnog otpada trebao naplatiti krajnjem korisniku. Osim toga, tom aktivnošću obuhvaćena su bila samo područja užeg dijela grada.

Jedan od razloga zašto su se u Komradu odlučili na ovoj korak je činjenica da se nesavjesni pojedinci rješavaju krupnog otpada na nepropisan način, odnosno da ga odlažu na javnim mjestima, uz kante i kontejnere za odvoz komunalnog otpada, čak u prirodu, sve kako bi izbjegli plaćanje odvoza krupnog otpada.

Dosadašnjim načinom odvoza komunalnog otpada, gdje su gradani odlagali i krupni komunalni otpad, stvarao je značajne poteškoće i materijane štete ovome poduzeću, ističe direktor Vid Šantić. Uvodenjem ove usluge doći će i do povećanje cijena usluga. Nakon usvajanja plana biće odredena i lokacija za odvoz krupnog otpada. Kada je u pitanju odlaganje otpada na postavljenim ekološkim otocima, direktor Šantić napominje da se gradani ne pridržavaju njegovog propisnog odlaganja. Stoga su konteneri zaštkeni katancima.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...