Politička, ekonomska i općenito društvena situacija u državi je takva da nikad nije bilo važnije obilježavanje historijskog Dana državnosti. Njenu postojanost i opstojnost i pored stalnih napada na njene granice, narode, način suživota, moramo očuvati, poruke su poslane sa današnje ceremonije obilježavanja Dana državnosti BiH u Unsko-sanskom kantonu.

Odbraniti Bosnu i Hercegovinu u njenim avnojevskim granicama, podsjećati mlade generacije na sve ono što je ova država prošla u svojoj modernoj historiji, u ovakvoj političkoj klimi koja posljednjih mjeseci vlada, mora biti imperativ za svakog ko se osjeća Bosancem i Hercegovcem.

Ne postoji postdejtonska BiH, postoje hiljadugodišnje dokazi o državnosti zemlje u srcu Evrope, a još će dugo Bosna i Hercegovina biti država svih njenih naroda, poruke su zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona prilikom današnjeg obilježavanja Dana državnosti.

Posjetom mezarjima i grobljima, u skladu sa vjerskim i civilizacijskim nazorima, odata je počast najzaslužnijim, onima koji su svojim životima nama omogućili da danas živimo u jedinstvenoj, nedjeljivoj i međunarodno priznatoj Bosni i Hercegovini.

Najmanje što moramo uraditi jeste ne dopustiti zaborav na njihove žrtve i stalno podsjećati da Bosna i Hercegovina ima svoje Bosance i Hercegovce koji će je braniti i odbraniti, kazano je uz ostalo tokom današnjih memorijalnih aktivnosti.

(rtvusk)