Bihać: Promicanje umjetničkih i uklanjanje vandalskih grafita (FOTO)

Cilj kampanje jeste uticati na svijest građana da se ispisivanjem neprimjerenih grafita, prije svega nanosi materijalna šteta kako pravnim tako i fizičkim licima te šteti ukupnom imidžu grada Bihaća.

Cilj kampanje jeste uticati na svijest građana da se ispisivanjem neprimjerenih grafita, prije svega nanosi materijalna šteta kako pravnim tako i fizičkim licima te šteti ukupnom imidžu grada Bihaća.

Građanima je skrenuta pažnja da je obaveza svih nas očuvanje javnih površina, fasada, saobraćajnih znakova a posebno spomenika kulture i niko nema pravo da pisanjem neprimjerenih ili diskriminirajućih grafita narušava ljepote našeg grada.

U sklopu kampanje na dvije lokacije u gradu, kod džamije u Harmanima i na ulazu u podhodnik (pasarelu) prekrečeni su samo neprimjerni i uvredljivi grafiti, koji su bili ispisani uz umjetničke grafite posvećene gradu Bihaću i Nogometnom klubu Jedinstvo.

Prisjetimo se, fanovi i navijači NK Jedinstvo prije nekoliko godina oslikali su umjetnički grafit posvećen svom klubu na zidu nogometnog igrališta bivšeg Doma Armije, te na starom okupljalištu mladih ”Remark”.

Udruženje ABC zajedno sa bihaćkim umjetnicima prije dvije godine u sklopu manifestacije “Jesen na gelenderima” organizovalo je slikanje najvećeg murala u Bihaću u šetalištu Aleja, a prošle godine Bihaćki Street Art umjetnik Anik Dub i ostali bihaćki umjetnici, u saradnji sa Gradom Bihaćem, oslikali su pothodnik (pasarelu) u centru grada.

– Upravo na umjetničkim grafitima insistira i Grad Bihać, koji je podržao crtanje istih, a podržat će i u narednom periodu crtanje umjetnički grafita koji bi na jedan jedinstven način uljepšali grad Bihać, ali moramo razlikovati umjetničke od vandalskih grafita, ističu iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Bihaća.

Građani Bihaća, ali i ostatka Unsko-sanskog kantona nisu krili svoje nezadovoljstvo ovim potezom te su svoje negodovanje iskazali putem socijalne mreže Facebook.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...