Neko vrijeme tinja nezadovoljstvo građana zbog sve većeg broja neosvijetljenih ulica u Bihaću. Zbog narušene sigurnosne situacije, mnogi od njih su, ponajviše preko društvenih mreža izrazili nezadovoljstvo.

Slušajući „glas naroda“ iz Gradske uprave su odlučili da se mjere štednje prekinu, te da se rasvjetna tijela vrate u funkciju.

Naime, nekoliko mjeseci pojedina gradska i prigradska naselja nisu imala rasvjetu. Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić potvrdio je da je dio rasvjetnih tijela bio isključen zbog mjera štednje.

Međutim, zbog negodovanja građana, koji se nisu osjećali sigurno, rasvjeta je vraćena u funkciju. Ipak, njihov krajnji cilj je, ističe gradonačelnik pripremiti sve za uvođenje isplatljivije led rasvjete.

U Zavodu za prostorno uređenje ističu da su nedavno raspisana tri tendera za led rasvjetu u Bihaću, te da očekuju da će se uskoro krenuti sa realizacijom ovog zahtjevnog projekta.

Mala potrošnja energije, izrazito dug radni vijek i visok nivo energetske efikasnosti glavni su razlozi zamjene postojeće led rasvjetom, kaže Ademir Toromanović, direktor Zavoda za prostorno uređenje Bihać.

Uvođenjem led rasvjete ostvarit će se uštede energije od oko 35 posto, te će se smanjiti negativan ekološki uticaj, uz povećanu razinu sigurnosti stanovnika.