Bihaćka građevina: Dom penzionera ide na prodaju?


Kako je potvrdio Tomislav Kvesić iz Zavoda PIO-a FBiH planirana prodaja Domova penzionera još uvijek je na čekanju zbog neriješenih imovinsko-pravnih problema.

“Kada je u pitanju Dom penzionera u Mostaru, on bi prvi mogao biti prodat, jer je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona pokazala interes za kupovinu Doma penzionera, odnosno hotel Ero u Mostaru, kako bi riješili problem svog smještaja”, istakao je Kvesić.

Vrijednost bišeg Doma penzionera u Mostaru je procijenjena na oko 14 miliona KM, Doma penzionera u Nedžarićima na 13,3 miliona KM, dok je Dom penzionera u Bihaću procijenjen na 7,5 miliona KM. Iako vrijednost ova tri objekta iznosi tek oku četvrtinu mjesečnih potreba PIO-a, za isplatu penzija, prodaja navedenih objekata je važna i zbog činjenice da bi se devastirani objekti, poput onog u Sarajevu mogli iskoristiti i preurediti u neki funkcionalan objekat.

Kada je u pitanju funkcionisanje PIO-a treba istaći da ta ustanova još uvijek posluje u otežanim okolnostima, zbog povećanja broja penzionera i velikog duga koji postoji prema toj instituciji.

Neizmirene obaveze Vlade FBiH prema PIO-u zaključno sa 2009. godinom iznosile su nešto više od 180.000.000. Usvajanjem Zakona o otplati duga 2013. godine Vlada FBiH počela je sa otplatom duga. Međutim, na posljednjoj sjednici Vlade FBiH usvojena je odluka da se zahtjeva od PIO-a da povuče tužbu protiv Vlade FBiH.

“Radi se o klasičnom zahtjevu za povlačenje tužbe, a Vlada FBiH nastavlja sa otplatom svojih dugovanja prema PIO-u. Do sada je taj dug, sa početnih 180.000.000 spušten na oko 100.000.000, koliko trenutno iznosi”, kazao je Kvesić.

//klix.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...