Bihaćka škola sa 700 učenika ostala bez struje i grijanja

Avaz

Profesori i učenici Mješovite elektrotehničke srednje škole u Bihaću našli su se ovih dana na mukama. Usljed obilnih padavina i naglog topljenja snijega, kroz porozni, inače ravni krov u proteklom ratu značajno oštećen, prodrla je voda i dospjela u elektroinstalacije.

Hitna intervencija
– U glavnom razvodnom ormariću u prizemlju školske zgrade voda je izazvala kratak spoj i obje škole ostavila bez napajanja strujom, ali i grijanja – kaže Samir Bećirspahić, direktor ove škole, koja ima 700 učenika i 90 uposlenih.

Dodaje kako je menadžment škole hitnom intervencijom osigurao prostor za odvijanje nastave kako neko ne bi stradao te su pokušali sanirati nastalu štetu.

– S obzirom na to da su razvodni ormarići stradali, bit će potrebna potpuna obnova. Zgrada naše škole uopće nema krovnu konstrukciju, odnosno radi se o ravnom krovu koji je u proteklom ratu znatno oštećen. Značajnih rekonstrukcija nije bilo pa je pod utjecajem vremena postao porozan i počeo propuštati vodu na mnogim mjestima, što je dovelo do otpadanja maltera sa zidova i plafona kao i pojave vlage u učionicama i kabinetima – kaže direktor Bećirspahić.

Nekoliko sanacija
Dodaje da su do sada radili nekoliko sanacija kako bi se zaštitio krov od daljnjeg propadanja kao i unutrašnji školski prostor, a trećinu ukupnog krovišta su kroz jedan projekt uspjeli potpuno pokriti limom, čija je investicija bila oko 40.000 KM.

Apel direktora
– Na sve ovo smo godinama upozoravali sve premijere, gradonačelnike i ministre obrazovanja, ali do sada nismo uspjeli ništa postići. Krajnje je vrijeme da nadležni nešto konkretno poduzmu i riješe ovaj višegodišnji problem – apelira Bećirspahić.

Izvor: avaz.ba

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...