Naime, bihaćki biciklizam u posljednjih nekoliko godina doživljava ekspanziju, kako u rekreativnom tako i u takmičarskom smislu. Među mnogobrojnim zaljubljenicima u ovaj sport posebno se ističu dva kluba, onaj malo stariji BK “Bihać” te malo mlađi BBK “Daj krug”.

BK “Bihać” ima već dugu tradiciju takmičenja sa naglaskom na drumsku vožnju, dok je BBK “Daj krug” relativno nov u takmičarskom pogledu i koncentriran je na XCO vožnju te promociju rekrativnog biciklizma kroz turističku ponudu grada Bihaća.

Upravo ova opredijeljenost je i donijela rezultate pomenutih klubova u kategorijama koje preferiraju.

BK “Bihać” je osvojio prvo mjesto u ukupnom poretku Premijer lige BiH za sezonu 2015. u kategriji  drumska vožnja sa osvojenih 962 boda. Najbolji pojedinci u BK Bihać za ovu godinu su Muhamed Liha, koji je zauzeo prvu poziciju među juniorima te Amir Bašanović, koji je također zauzeo prvo mjesto, ali među veteranima (A).

– BK “Bihać” ima dugu tradiciju takmičenja, a ovu sezonu Premijer lige BiH možemo ocijeniti kao veoma uspješnu. Osvojili smo prvu poziciju u ukupnom poretku u kategoriji drumska vožnja, a naši takmičri Muhamed Liha i Amir Bašanović se nalaze na prvim pozicijama među juniorima, odnosno veteranima. Također bih se zahvlio i ostalim članovima našeg kluba, koji su odlično predstavili klub i grad na najprestižnijem takmičenju u biciklizmu na nivou BiH, kazao je za ABC.ba Anel Delić, predsjednik BK Bihać.

Mlađi bihaćki klub BBK “Daj krug” iz godine u godinu bilježi napredak, kako u promociji rekreativnog biciklizma prirodnih ljepota Krajine, Bihaća i Nacionalnog parka ”Una”, tako i u takmičenju u kategoriji XCO Premijer lige BiH u biciklizmu.

Takmičari BBK “Daj krug” u prvoj licenciranoj sezoni su odvezli fenomenalno, osvojivši prvo mjesto u ukupnom poretku Premijer lige BiH za sezonu 2015. u XCO kategriji sa osvojenih 548 bodova. Najbolji pojedinci u BBK “Daj krug” za ovu godinu su Dino Duratbegović, koji je zauzeo prvu poziciju među kadetima te Muhamed Osmanagić, koji je zasjeo na treće mjesto među juniorima.

S obzirom da je ovo za BBK “Daj krug” prva licencirana takmičarska sezona, mi smo i više nego zadovoljni sa ostvarenim rezultatima, a slobodno mogu reći da smo iznenađeni, kada pogledamo uvijete u kojima smo se pripremali. Vodstvo i Uprava kluba su se tokom cijele sezone trudili da našim takmičarima obezbijedimo što bolje uvijete kako bi adekvatno predstavili biciklizam u gradu na Uni, bosanskohercegovačkoj, ali i široj publici, za šta mislim da smo uspjeli. Zahvalio bih se svim članovima kluba, kao i svima onima koji su bili dio mnogobrojnih projekata našeg kolektiva, kazao je za ABC.ba, vođa takmičarskog tima, Adnan Mekić.

Takmičari oba kluba idu na mali odmor, nakon čega će uslijediti pripreme za novu takmičarsku sezunu.

//ABC