UEFA je odabrala konačno ime za novo klupsko nogometno natjecanje koje će krenuti u sezoni 2020./21.

Naime, uz Ligu prvaka i Europa ligu, pokrenut će još jedno natjecanje koje se dosad trebalo zvati Europa liga 2, ali prema informacijama Sport Bilda, natjecanje je dobilo novo ime i zvat će se Europa konferencijska liga ili skraćeno samo Konferencijska liga.

O detaljima će se još raspravljati na sastanku predstavnika UEFA-e u Monaku.

Što će se promijeniti i kako će izgledati?

Prvaci svih europskih zemalja i dalje će igrati u Ligi prvaka, ali ostale momčadi iz manjih država ići će u kvalifikacije za Konferencijsku ligu umjesto u početnu fazu Europa lige.

Novo natjecanje i Europa liga imat će isti format – osam skupina s po četiri kluba iz kojih pobjednici odlaze među zadnjih 16.

Prije tog dijela natjecanja bit će play-off za drugoplasirane iz skupina i trećeplasirane iz skupina Europa lige. Plan je da se broj klubova koji se natječu u Europa ligi smanji s 48 na 32, a razlika prebaci u Konferencijsku ligu.

Pobjednik novog eurokupa plasirat će se u Europa ligu iduće sezone. Pokretanjem novog natjecanja neće se mijenjati format Lige prvaka.

Kako će Konferencijska liga izgledati u praksi, koliko novca će se podijeliti i što to znači za hrvatske klubove?

Europa liga od sezone 2021./22. zatvorit će vrata klubovima koji nisu prvaci u svojim državama, uz uvjet da im se država nalazi ispod 15. mjesta na UEFA-inoj ljestvici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferencijska liga podijelit će oko 240 milijuna eura, što je oko dva i pol puta manje u odnosu na Europa ligu. Klubovi će za ulazak u skupine Europa lige dobivati oko 3,1 milijun eura, a za ulazak u skupine nove, Konferencijske lige oko 1,24 milijuna eura, što je praktički na istoj razini kao i premije za nastup u skupinama Europa lige iz 2015. godine.

Iako donosi prilično manje novca od sadašnjeg EL-a, Konferencijska liga donosi lakši plasman u grupnu fazu natjecanja. Kako će EL pasti za 16 mjesta u grupnoj fazi, treće europsko natjecanje imat će 32 mjesta. Međutim, ne dolazi se do tih mjesta tek tako. Čak 15 zauzimaju klubovi koji ispadnu iz kvalifikacija za Ligu prvaka i Europa ligu te preostaje 17 mjesta za ostale.

To znači da se otvaraju samo četiri mjesta više u odnosu na sadašnji format EL-a (sada se 13 klubova plasira iz ovog dijela kvalifikacija). Kvalifikacije bi trebale biti nešto lakše jer se pet klubova iz prvih pet država na UEFA-inoj ljestvici priključuje tek u doigravanju (dosad je to bilo u 2. pretkolu), kao i tri kluba koji napuste natjecanje u Europa ligi u 3. pretkolu.

Hrvatskim klubovima bi se put do skupina olakšao neigranjem jednog “težeg” pretkola.

Trebao nam je dobar rezultat naših klubova u Europi, ali nije ostvaren 

Zbog svega navedenog bilo je bitno da hrvatski klubovi ove godine naprave dobar rezultat. Ako izuzmemo Dinamo koji nam jedini popravlja europski koeficijent, rano ispadanje Osijeka, Rijeke i doigravanje i blamaža Hajduka doveli su do katastrofalnog rezultata kad je riječ o očuvanju nacionalnog koeficijenta.

Vrijedi istaknuti i da ni Hrvatski nogometni savez nije ni na koji način pomogao tome ulaskom u susret klubovima tako da se odgode utakmice domaćeg prvenstva kako bi se dobilo na vremenu za one koji su igrali kvalifikacije. Odgodila se jedino utakmica Dinama i Rijeke, dok su ostali zahtjevi odbijeni.

Hrvatski koeficijent u Europi tako će za naredni period određivati samo Dinamov uspjeh u Europi ove sezone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Izvor: / index.hr