Bišćani protestuju i danas; Grad nije zaspao!

A.Zunic/biscani.net

Jučer su u Bihaću održani mirni, dostojanstveni protesti ogorčenih građana koji traže osnovno, ono što je pravo svakog čovjeka – pravo na mir, pravo na sigurnost.

Kako su građani istakli, a što ste već imali priliku i čitati na portalu biscani.net, kao i u našim anketama, ne osjećaju se sigurno u svom gradu. Svi oni koji ovo stanje ne smatraju ozbiljnim, koji misle da su Bišćani protiv migranata, neka dođu živjeti ovdje. Ali da, ne mogu. Ne mogu jer niko nije kao Krajišnici, niko im nije dao i pružio više nego ovi ljudi, a opet, nikome ne prave probleme, ne napadaju ih, ne ugrožavaju njihovu sigurnost kao Bišćane i Unsko-sanski kanton!

Ovdje je situacija odavno postala alarmantna i to vide svi, ali oni koji trebaju, ne, bar ne još uvijek. Sinoć smo vidjeli da ovaj grad ne spava, i kao što su organizatori rekli “Bihać je prodan, ali građani nisu!”

Da se ova situacija može riješiti jedino okupljanjem građana, dokaz je sinoćnje situacija. Nakon toga oglasila se i Federalna uprava policije, koja je, kako kažu, spremna da spriječi eskalaciju u Bihaću. Građani su i sinoć tražili dodatnu pomoć MUP-a USK-a. Još na početku migrantske krize gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić je kazao kako se boji da se ne desi to da se narod digne na proteste.

Bišćani su sinoć blokirali cestu, ali su dočekali prazan autobus,a kasnije i prazan voz.

Podjetimo se, Bišćani su Ministarstvu sigurnosti BiH dali rok od pet dana da riješi privremenu lokaciju za smještaj migranata, ali van jezgre Grada. Traže proglašenje vanrednog stanja, a spremni su ukinuti Talgo voz, blokirati ceste, institucije, kao i granične prijelaze.

Ipak, ovi ljudi ne odustaju. To je sinoć potvrdio i Sej Ramić, jedan od organizatora, koji je rekao: “Odustat ću kada ostanem sam, a večeras vidim da nisam sam.”

Za danas u 10 sati su najavljeni novi protesti, ovaj put u blizini nekadašnjeg Đačkog doma, a kakav će ishod biti, pratite na portalu biscani.net.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...