Bišćanin Elvin Okugić na Svjetskom forumu demokratije, o utiscima govori za portal Biscani.net

A.Zunic/Biscani.net

Bišćanin Elvin Okugić ovih dana boravi u Strasbourgu, na Svjetskom forumu demokratije. Više o ovome Forumu kazao je i sam Elvin u razgovoru za portal Biscani.net. S njim je razgovarala Amila Žunić, a razgovor donosimo u nastavku članka.

Elvine, dobar Vam dan i zahvaljujem se što se pristali govoriti za portal Biscani.net. Vi se trenutno nalazite u Strasbourgu, pa možete li našim čitaocima kazati koji je razlog posjete i kada ste otišli?

-Dobar dan, prije svega, zahvaljujem Vam na prilici da se predstavim Vašim čitaocima i čitateljicama, razlog mog odlaska u Strasbourg je učešče na Svjetskom forumu demokratije kojeg tradicionalno, svake godine u novembru organizuje Vijeće Evrope. Forum je počeo 18.novembra 2018., tako da sam ja u Strasbourg došao 17.11. letom iz Sarajeva!

Ko sve učestvuje na Formu?

-Na forumu učestvuju svi polaznici Škola političkih studija Vijeća Europe, aktivisti civilnog društva, profesori, mladi lideri te političari raznih profesija. Posebni gosti ovogodišnjeg foruma su ministrica pravde Španije, gradonačelnik Strasbourga, državni sekretar za ravnopravnost spolova Francuske, Klod Širak, najmlađa kćerka bivšeg francuskog predsjednika
Žaka Žiraka, te Ismeta Dervoz bivša zastupnica u Parlamentu BiH i Dušica Davidović iz Srbije.

Dokad je predviđeno trajanje Foruma?

-Trajanje Svjetskog foruma za demokratiju je predviđeno do 23.11.2018.

Šta je sve planirano da se uradi u toku Vašeg boravka tamo?

-Sam boravak u Strasbourgu uključuje sudjelovanje na plenarnoj sjednici Vijeća Evrope na kojoj se govori o položaju žena u svijetu odnosno o rodnoj jednakosti, Istambulskoj konvenciji, a predviđeno je razmatraje i opsežnog izvještaja o radu Vijeća Evrope te strategiji o rodnoj ravnopravnosti 2018 – 2023. Osim toga, kao polaznici Škole posjetit ćemo Evropski sud za ljudska prava, imati prijem sa ambasadoricom BiH pri Vijeću Evrope, a na samom kraju bit će nam dodijeljeni certifikati o uspješno završenoj Školi politickih studija.

Da li je ovo prvi put da ste na takvom događaju i kakvi su Vaši utisci dosad?

-Ovo nije prvi put da sudjelujem na ovom događaju, i prošle sam godine u nekim drugim okolnostima, imao čast da sudjelujem na SFD. Tad je tema foruma bila, populizam. Što se tiče mojih utisaka oni su isključivo pozitivni, lijepo  je nakon godinu dana ponovo se vratiti u Strasbourg i vidjeti toliko osoba koje sam imao priliku ranije upoznati.

Da li ste jedini predstavnik sa Unsko-sanskog kantona i ko je još iz Bosne i Hercegovine prisustvovao Forumu?

-Da, ove godine, ja sam jedini predstavnik iz Bihaća i Unsko sanskog kantona, iz BiH pored mene, sudjeluje još 18 mladih ljudi, mojih kolega, koji su također polaznici Škole političkih studija Vijeća Evrope, a dolaze iz različitih dijelova BiH.

Kakva su Vaša dosadašnja iskustva tokom pohađanja Škole političkih studija?

-Moja iskustva su veoma dobra, kroz četiri modula Škole imao sam priliku mnogo toga za naučiti i vrujem da će mi ta znanja koristiti u budućnosti.

Gdje se vidite u budućnosti, tačnije da li ste jedan od onih koji žele „trbuhom za kruhom“?

-U budućnosti se vidim u Bosni i Hercegovini, nisam jedan od građana pogotovo mladih ljudi koji zbog ovakve situacije u državi – odlaze.
Nadam se da će se situacija promjeniti i da će oni koji odgovaraju za državu to shvatiti i početi raditi za građane.

Imate li, tim povodom, poruku za mlade u BiH?

-Mladima bih preporučio da budu aktivni i odlučni te da se bore za svoja prava i mjesto u društvu!

Elvine, još jednom Vam se želim zahvaliti što ste izdvojili vrijeme, čak i dok niste u BiH, da govorite za naš portal. Čekamo Vaše sljedeće aktivnosti i želimo Vam mnogo uspjeha u budućnosti!

-Hvala Vama na prilici da se predstavim građanima i kažem par riječi o sebi i svojim aktivnostima. 

 67

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...