Orhan Vojić porijeklom je iz Bihaća, tačnije Orašca i ima 22 godine. Mladi Bišćanin, danas uspješni austrijski napadač, ove sedmice treba potpisati ugovor sa Shamrock Roversom.

Rođen je u Austriji, gdje počinje igrati u akademiji LASK Linz. Sa 18 godina je uslijedio prvi transfer za Wolfsburg U19. Danas, sa 22 godine, Vojić bi trebao potpisati ugovor na dvije u Shamrok Roversu.

Trenutno igra na poziciji napadača Wolfsburga, a nastupao je i za kadetsku reprezentaciju BiH, zajedno sa bratom Aidom Vojićem, koji trenutno igra u 4. austrijskoj ligi.

Kako pišu mediji iz Evrope, Roversov šef Stephen Bradley je kazao: „Znam za Vojića neko vrijeme. Ništa nije učinjeno, ali se nadam da ćemo moći.“

Prije nekoliko godina, na početku karijere, Bišćanin je za portal Reprezentacija.ba kazao: „Karijeru sam započeo u LASK-u iz Linza gdje sa 15 godina zajedno sa svojim bratom blizancem Aidom ulazim u Nogometnu akademiju Linz u kojoj sam igrao do januara ove godine. U pomenutoj akademiji sam bio najbolji strijelac, a konkureciju su činili najbolji austrijski klubovi poput Sturma, Salzburga, Austrije, Rapida… Početkom ove godine sam prekomandovan u drugi tim LASK-a koji se takmiči u 3. ligi Austrije gdje sam u prve četiri utakmice postigao tri gola i ubrzo sam prebačen u prvi tim.“

Ovo su bili njegovi počeci. Nešto kasnije, Vojić prelazi u tim Wolfsburga. „Prelaskom u prvi tim ostvareni su kontakti sa Wolfsburgom čiji skauti su me gledali u dvije utakmice. Ubrzo zatim mi je ponuđeno da odem na probu u Wolfsburg. Boravio sam u Njemačkoj pet dana gdje sam oduševio čelnike kluba i odmah mi je ponuđen ugovor. Pored Wolfsburga imao sam ponude LASK-a i Salzburga, ali sam se odlučio za tim Wolfsburga“ kaže Vojić.

Nijemci su tada izdvojili iznos koji se rijetko daje za mlade igrače, a cijena transfera iznosila je 150.000 eura. „Ja sam Bišćanin i Krajišnik i naravno da mi je želja igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Već sam imao nastupe za bh. nacionalni tim zajedno sa mojim bratom Aidom. Igrali smo za U-17 selekciju BiH u prijateljskim utakmicama protiv Crne Gore i Makedonije“, dodaje.
Danas, njegov put uspjeha doseže i do novog ugovora koji je u pripremi, a pred njim je, sigurni smo, još mnoga uspješno pređenog puta. Na tom putu, ekipa portala Biscani.net mu želi mnogo uspjeha!