U subotu, 20. listopada, banjolučki biskup Franjo Komarica blagoslovit će početak radova na izgradnji katoličke crkvice u Bosanskom Petrovcu.

Sveta misa s blagoslovom gradilišta počet će u 11 sati na katoličkom groblju (Ulica Ibrahimpašića) koje se nalazi nasuprot partizanskog groblja.

Kapela se radi po idejnom projektu arhitekta Isaka Medića iz Sarajeva, a za izgradnju ovoga sakralnog objekta Općina Bosanski Petrovac izdala je na vrijeme sve potrebne dozvole.

Izgradnjom kapele malobrojni katolici u Bosanskom Petrovcu dobit će, nakon točno 70 godina, svoj sakralni objekt u kojem će nesmetano moći obavljati svoje bogoslužne čine.

Naime, katolička župna crkva sv. Petra u Bosanskom Petrovcu porušena je naredbom tadašnjih komunističkih vlasti 1949. godine, pa će se iduće godine navršiti točno 70 godina od tog sramnog necivilizacijskog čina, priopćeno je iz Katoličke Crkve.

Župna crkva nalazila se u samom središtu grada, odmah preko puta današnje zgrade općine.

Budući da je zemljište na kojem se nalazila porušena crkva sv. Petra nakon Drugog svjetskog rata oduzeto i nacionalizirano, a poslije su na njemu izgrađeni drugi objekti, kapela će se graditi na jedinom preostalom crkvenom zemljištu u gradu, a to je katoličko groblje otvoreno 1903. godine.

Groblje je više od 70 godina stajalo devastirano i zapušteno, da bi 2016. bilo temeljito očišćeno ograđeno i na njemu je te godine, na blagdan sv. Petra, po prvi put slavljena sveta misa.

Općinski načelnik Zlatko Hujić otpočetka je, i osobno i sa službene razine, podržavao inicijative za uređenjem devastiranih katoličkih groblja u Petrovcu i Krnjeuši, kao i ovu zadnju inicijativu za izgradnjom kapele u Petrovcu. To su, također, činili i pojedini građani Bosanskog Petrovca, muslimanske i pravoslavne vjeroispovijesti.

Izgradnjom kapele, Katolička Crkva i službeno će se vratiti u Bosanski Petrovac u kojemu danas živi nekolicina katolika, a do početka Drugog svjetskog rata živjelo ih je preko tisuću u naseljima: Krnjeuša, Zelinivac, Vrtoče, Vođenica, Suvaja, Kolunić, Drinić, Oštrelj te u samom gradu. Pastoralnu skrb za tamošnje preostale katolike danas vodi župa Drvar.

Na području Bosanskog Petrovca postojale su u 20. stoljeću još dvije katoličke crkve – u Krnjeuši i na Oštrelju, ali su obje zapaljene i srušene u ljeto 1941. godine i nikada nisu obnovljene.