Nekadašnji učenici Gimnazije u Sanskom Mostu proslavili su protekle subote punih 50 godina od njihove mature te su se za tu priliku okupili ispred zgrade sadašnje Gimnazije.

Bila je ovo prilika da se bivše školske kolege druže i evociraju uspomene na ranu mladost i nezaboravne školske dane. Nekima od njih ovo je bio prvi međusobni susret poslije više decenija, a skupa s nekadašnjim gimnazijalcima bila je i njihova profesorica hemije Katica Krantić, koja je obavila i prozivku učenika.

“Sjećam se, ovo je bila veoma nadarena generacija i mnogi od njih su tokom života ostvarili zavidne karijere, postali uspješni porodični i poslovni ljudi. Inače, naša gimnazija je u ono vrijeme bila na glasu kao respektabilna škola u kojoj se sticalo kvalitetno znanje, osvajali smo brojne nagrade na raznim takmičenjima širom tadašnje Jugoslavije”, prisjeća se Krantićeva.

Bivši gimnazijalci su se nakon okončanja školovanja rasuli širom svijeta, manji dio ih je ostao u rodnom gradu, a većina danas živi u brojnim svjetskim državama. Sa sjetom su se prisjetili zgrade stare Gimnazije, koja se u njihovo vrijeme nalazila odmah uz lijevu obalu Sane, pored gradskog mosta, da bi početkom osamdesetih godina prošlog vijeka bila srušena i premještena na sadašnju lokaciju.

“U sjećanju sve je živo kao da se desilo jučer. Bezbrižna mladost, druženja, šale, profesori, bježanje sa časova i šetnja pored Sane, prve ljubavi i simpatije”, kažu nekadašnji gimnazijalci.

Dodaju kako je za njih ovo bio dan iz snova, koji je, nakon okupljanja u školi i prozivke, nastavljen u jednom ugostiteljskom lokalu u Sanskom Mostu do kasnih noćnih sati.

(nezavisne.com)