Odnedavno je kući, sad se mi brinemo za njega. Otkad je otpušten iz bolnice, puno je bolje, rekao je Abderrahim Nouri, brat bivšeg nogometaša Ajaxa i mladoga nizozemskog reprezentativca Abdelhaka Nourija (22) koji prolazi kroz pakao posljednje tri godine.

U prijateljskoj utakmici protiv Werdera na pripremama u Austriji u srpnju 2017. Nouri se srušio 18 minuta prije kraja. Imao je srčani udar. Dugo su mu pružali pomoć na terenu, a u bolnicu u Innsbruck odvezao ga je helikopter.

POGLEDAJTE VIDEO:

Scene su bile potresne. Plakali su mu suigrači i protivnički igrači dok su ga oživljavali na travnjaku, ali nisu to učinili dovoljno brzo. Abdelhaku je mozak predugo ostao bez kisika i završio je u komi.

Trinaest mjeseci poslije, u kolovozu 2018., probudio se iz kome. Korak po korak, sve više komunicirao je s najbližima. A sad je, nakon gotovo tri godine, opet u svojoj kući.

– Svjestan je gdje je, opet je u poznatom okruženju s obitelji. Budan je. Spava, kiše, jede, podriguje se, ali ne ustaje iz kreveta. Vezan je za krevet i jako ovisan o nama – opisao je Nourijev brat i dodao:

– Kad ima dobar dan, možemo komunicirati s njim, primjerice, obrvama ili smiješkom. Ali vidite da to ne može trajati predugo. Pričamo s njim kao da nije bolestan. Razgovaramo kraj njega i gledamo nogomet s njim. Gleda ga i jako mu se sviđa. Često pokazuje emocije. I taj smiješak nam toliko znači.

Foto: nph/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

Foto: NordPhoto/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

Foto: nph/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

Porijeklom Marokanac, Nouri je prošao sve uzraste Ajaxove omladinske škole i skupio 114 nastupa, od čega 40 za prvu i drugu momčad. Bio je s momčadi na finalu Europske lige protiv Manchester Uniteda 2017., ali završio je na tribini.

– Moramo se brinuti o njemu najbolje što možemo. Trudimo se da što više toga napravimo sami – rekao je otac Mohammed.

Klupski liječnik Don de Winter zbog prekasne reakcije na kobnoj utakmici dobio je otkaz. Defibrilator je morao biti na terenu puno ranije.

– Da se to dogodilo, Abelhak bi bio u boljem stanju. Ne možemo biti sigurni, ali postojala bi mogućnost. Prihvaćamo odgovornost i posljedice za to – govorio je izvršni direktor Ajaxa, legendarni Edwin van der Sar (49).

Nouri se danas opet smije, gleda najdraži sport i, s obzirom na napredak koji je pokazao i na tolike godine koje su pred njim, ne sumnjamo da će se i dalje boriti.

Više saznajte na izvornom linku: Josip Tolić – Bivši nogometaš Ajaxa Abelhak Nouri pušten iz bolnice kući, bio je u komi / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.