Četvoro izbezumljenih učenika u Kolumbiji dovedeno je prije dvije sedmice u stanicu hitne pomoći, gdje su ljekari konstatovali “masovnu histeriju”. Razlog? Pokušali su da prizovu “meksičkog demona” pomoću dvije grafitne olovke postavljene jedna na drugu na parčetu papira. Igra prizivanja demona, poznata kao “Charlie Charlie” ili “Izazov Charlie Charlie” posljednjih dana je velika tema na društvenim mrežama, a sve je počelo kada se u Dominikanskoj Republici pojavio video-snimak, koji su roditelji, sveštenici i nastavnici, po svemu sudeći, preozbiljno shvatili.

Igra se sastoji u tome da se olovka poprečno postavi na drugu, koja leži na listu papira, a zatim pozove demon “Charlie”, koji odgovara na pitanja tako što okreće vrh olovke prema odgovorima prethodno ispisanim na papiru. Stotine tinejdžera – od Velike Britanije do SAD, Švedske i Singapura – postovalo je video-snimke na kojima prizivaju Charlieja, a zatim bježe u strahu kada se olovka pomjeri. Naučnici ovaj natprirodni fenomen objašnjavaju gravitacijom i takozvanim “očekivanjem odgovora”, što znači da ljudi, koji su potpuno obuzeti tim trenutkom nesvjesno pomijeraju olovku pokretima ili dahom.

“Dovoljan je i najmanji dašak vjetra ili nečiji dah da pokrene olovku koja je gore… Bez obzira na to da li ste pozvali demona”, kaže za “Live Science” Cristopher French, šef Istraživačke jedinice Univerziteta u Londonu. Roditelji učenika Osnovne škole “Huan Pablo Duarte” u Ato Majoru (Dominikanska Republika), odakle je potekao prvi video, kažu da im je djecu nakon igre u školskom dvorištu “posjeo satana”. “Tri učenika nisu došla na nastavu zato što njihovi roditelji misle da ih je posjeo đavo”, izjavila je zamjenica razrednog starješine Hovita Himenez za “MailOnline”. Ovo je samo jedna od mnogih škola u regionu Ato Majora koju je, kako kaže, zahvatilo “demonsko ludilo”.

Mladi su na Youtubeu masovno postovali snimke u kojima pitaju “Charlieja” da li će ih povrijediti ili ubiti i poslije njegovog odgovora bježe u panici. “Igra olovaka” potiče iz Španije i naročito je popularna na žurkama, otkriva Marija Ernandes iz Andaluzije, u južnoj Španiji. “Igrali smo je kao djeca. Zabavna je i uzbudljiva, ali nikada nisam vjerovala u nju.” Igra se odatle proširila na veći deo Latinske Amerike, gdje vjerovanje u natprirodne sile ima duboke korijene.

https://www.youtube.com/watch?v=7me_g-_XmFo

/blic.rs