Trostruki oskarovac, legendarni reditelj Džejms Kameron (James Cameron) potpuno je oduševljen novim, petim nastavkom megapopularne franšize o Terminatoru pod nazivom “Terminator Genisys”, kojeg i ovog puta utjelovljuje neponovljivi Arnold Švarceneger (Schwarzenegger).

Bodibilder koji puši marihuanu, glumac koji u filmu malo govori i političar koji vara suprugu bio je najjači čovjek na svijetu, zvijezda holivudske akcije i guverner Kalifornije.

Rođen je 30. jula prije 68 godina u malom austrijskom gradiću Talu pored Graca pod imenom Arnold Alois Švarceneger. Živio je u vrlo skromnim uvjetima, s roditeljima, ocem Gustavom i majkom Aureliom.

Dizanje tegova

Otac mu je bio šef lokalne policije, čovjek od discipline, koju nije prakticirao samo na poslu nego i kod kuće. Svakodnevno bi pred svoje sinove postavljao fizičke zadatke, u kojima bi češće bolji rezultat ostvarivao stariji Majnhard (Meinhard), a Arnold bi redovno slušao očeve kritike. Brat mu je, nažalost, poginuo 1971. u saobraćajnoj nesreći, a otac mu je godinu poslije umro.

Arnold je vrlo rano pokazao svoju sportsku multitalentiranost. Bavio se trčanjem, boksom, bacanjem kugle i koplja te dizanjem tegova. Kada je prvi put zakoračio u teretanu, ostao je fasciniran atmosferom koju je tamo zatekao. Odmah je znao da želi da postane najbolji bodibilder na svijetu. Ubrzo se rodila još jedna želja – da ode u Ameriku i pokori filmsku industriju.

Kada je imao 21 godinu, otputovao je u Sjedinjene Američke Države, u Kaliforniju. Još je slabo govorio engleski, a ni u novčaniku nije imao baš mnogo. Za Arnolda se zainteresirao Džoi Vaider (Joe Weider), čovjek koji je stajao iza IFBB-a, organizacije koja je sponzorirala takmičenja kao što su “Mr. Olympia” i “Mr. Universe”.

Šest puta zaredom bio je najbolji bodibilder na svijetu, a kada se poslije dvogodišnje pauze vratio na takmičenja, ponovo je zasjeo na tron. Jedan od najgledanijih videosnimaka na društvenim mrežama jeste i onaj na kome se vidi kako Arnold poslije osvojene titule Mr. Olympia puši džoint.

Počeci njegove holivudske karijere nisu izgledali baš bajno. Bio je premišićav, sa stranim tvrdim akcentom, kojeg se nikad nije riješio i prezimenom na kojem su svi lomili jezik. Tako je u svom prvom filmu “Hercules In New York” njegov glas sinhroniziran, a potpisali su ga s Arnol Strong.

Kao glumca, možda ga najbolje opisuju riječi njegovog kolege, slavnog, nažalost preminulog Robina Vilijamsa (Williams).

– Arnold Švarceneger igrao je u mnogo filmova, ali je pričao manje od bilo kojeg glumca, jedino je govorio više, možda, od Lesi – prokomentirao je Vilijams.

Nakon nekoliko manjih uloga koje su prošle nezapaženo u javnosti, popularnost je stekao filmom “Konan Barbarin”, koji je bio pravi hit na tadašnjem tržištu.

Ogromna ambicija

– On je najslavniji imigrant u Americi, koji je u tu zemlju došao sa snažnim austrijskim naglaskom. Uspio je da postane jedna od najvećih filmskih zvijezda za vrijeme devedesetih godina prošlog stoljeća – riječi su kojima je opisan u holivudskom časopisu “LA Weekly”.

Godine 1977. posjetio je teniski turnir “Robert F. Kennedy” u Forest Hilsu, gdje je upoznao buduću suprugu Mariju Ovgins-Šriver (Maria Owings Shriver), nećakinju Džona F. Kenedija (John F. Kennedy).

Zaručili su se 1985., a sljedeće godine su se vjenčali. Imaju četvero djece – kćerke Ketrin (Katherin) i Kristinu (Christina) te sinove Petrika (Patrick) i Kristofera (Christopher).

Pored njih, Švarceneger ima i vanbračnog sina Džozefa (Joseph) iz veze sa svojom dugogodišnjom kućnom pomoćnicom. Poznat je po mnogim ljubavnim aferama, ali zbog svoje četvero djece, popularni Terminator želio je da Marija i on sačuvaju svoj brak. No, na koncu, ipak nije uspio u toj nakani.

Iako je djelovalo da se glumačka, politička i biznis karijera ne mogu dogoditi čovjeku kakav je Arnold Švarceneger, ogromna ambicija omogućila mu je da postane osoba kakvu je Holivud oduvijek želio.

  • 1976. godine je za film “Stay Hungry” osvojio Zlatni globus za najboljeg debitanta
  • 1. milion zaradio je prije tridesete godine
  • 2003. godine postao je guverner Kalifornije

/avaz.ba