Za 10 godina pored Zemlje će proći “Bog haosa”, jedan od najvećih asteroida, a njegov potencijalni udar mogao bi da ima “devastirajuće posljedice za život na zemlji”.

Asteroid “99942 Apofis” širok je 340 metara i proći će na udaljenosti od oko 30.000 kilometara pored Zemlje, što je manja udaljenost u odnosu na neke komunikacijske i meteorološke satelite.

Brzina kojom će proletiti pored nas biće oko 40.000 kilometara na čas, pa će biti vidljiv sa Zemlje.

Foto: Profimedia

Naučnici su svjesni da bi njegova putanja, dok dođe do naše galaksije, mogla da se promijeni, a na opasnost od asteroida, ali i na činjenicu da trenutno nemamo nikakvu odbranu od njih, upozorio je i Ilon Mask.

Šef kompanija “Spejs iks” i “Tesla” objavio je na svom profilu na Tviteru članak o asteroidu koji je nazvan “Bog haosa”. On je napisao da nije zabrinut oko tog konkretnog asteroida, ali je svjestan da će jednom “veliki kamen” udariti u Zemlju, a mi odbranu u tom slučaju nemamo.

​O opasnostima koje nam prijete iz svemira, kao i o našoj nemogućnosti odbrane, prije nekoliko godina govorio je i Džozef Nut, naučnik iz NASA-e. On je rekao da bi veliki objekat iz svemira, poput asteroida kakav je udario u Zemlju i uništio dinosaurse pre 66 miliona godina, ponovo mogao da udari u našu planetu.

Problem je što, ako bi naučnici zaista pronašli takav objekat, koji je na putu prema Zemlji, ne postoji previše toga što bi mogli da urade kako bismo se zaštitili od udara i sprečili potencijalno uništenje ljudske vrste.

Naučnici su predložili da NASA napravi jednu letjelicu za presretanje svemirskih objekata, ako dođe do takvih opasnosti, da bi se smanjilo vrijeme potrebno za organizaciju misije spasavanja naše planete i života na Zemlji kada se jednom otkrije takav asteroid, navodi britanski portal.

Novi.ba/Republika

Izvor: / novi.ba