Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što je Republika Srpska uspjela da osigura opremu za pokretnu bolnicu iz Njemačke i istakao da je nabavka opreme za bolnicu za borbu protiv koronavirusa dobar potez vlasti Republike Srpske.

Nakon što je na Međunarodnom aerodromu Mahovljani kod Banje Luke dočekao prvi avion sa opremom iz Njemačke, Dodik je rekao novinarima da su vlasti Republike Srpske u prvim danima izbijanja epidemije virusa korona odlučile da nabave ovu pokretnu bolnicu koja je plaćena 3,6 miliona KM plus PDV.

Dodik je rekao da su sinoć stigli dijelovi za ovu bolnicu, danas će doći drugi dio, a za nekoliko dana i sve ostalo.

On je istakao da je ova pokretna bolnica kapaciteta 50 ležajeva intenzivne njege plus 400 kreveta za lakše bolesnike, te da je opremljena sopstvenim generatorom za napajanje strujom, kao i da ima poseban interni sistem za vodu i grijanje i sve što je neophodno za takav kapacitet. 

– Kada se postavi, bolnica će pokrivati 6.000 metara kvadratnih prostora i imat će sve uslove i medicinsku opremu kao stvarna bolnica – naveo je Dodik.

U vlasništvu Vlade RS

On je naglasio da će ova bolnica, koja će biti u vlasništvu Vlade Republike Srpske, moći da se koristi i kasnije, a bit će smještena u adekvatno skladište robnih rezervi Republike Srpske. 

– Odatle će, ako bude potrebno zbog ove epidemije, ali ne daj Bože i u nekim drugim situacijama, biti upotrijebljena”, rekao je Dodik. 

Za ne daj Bože

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je RS uspjela da osigura opremu za ovu pokretnu bolnicu, dodajući da je to bilo veoma teško jer nije bilo dovoljno samo platiti, već i osigurati dokumentaciju koja je pratila eksport.

Dodik je rekao da je ova bolnica obezbijeđena jer se Republika Srpska za to odlučila, predupređujući, za ne daj Bože, ekspanziju koronavirusa i zbog potrebe da se ljudi adekvatno smjeste.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Bolnica osigurana za ne daj Bože / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.