Borba Bihaća i Ferijalnog saveza BiH za zemljište u Kaštel Gomilici

Mojusk.ba

Poduzetnik iz Splita Joško Pavlov, nakon što je ušao u tešku imovinskopravnu borbu vezanu za zemljište i objekat koje je nekad koristio, skrenuo je pažnju hrvatskih medija pričom koja se odnosi na imovinu BiH.

Pravni sljednik

On je optužio jednog od najvećih splitskih građevinara, vlasnika kompanije Visoko potkrovlje Nedžada Ibrahimovića, da se nelegalno dokopao 4.000 kvadratnih metara uz more u Kaštel Gomilici. Pavlov tvrdi da je imovinu čuvao za vlasnika, Sreski odbor Ferijalnog saveza Jugoslavije-Bihać, ali da je kroz sumnjive aktivnosti privatizacije i prodaje ove imovine došlo do kršenja zakona, što je i prijavio nadležnim organima koji do sada nisu ništa poduzeli.

On negira da je Ferijalni savez BiH pravni nasljednik, iako su ovi imovinu prodali, te pokušava da animira Grad Bihać da se pojavi kao pravni nasljednik u novoj tužbi. Ferijalni savez BiH nije za otvaranje priče koja je za njih završena.

– Nemamo mi tu šta reći, mi smo prije desetak godina tražili povrat imovine, sud je presudio u našu korist. Zatim smo raspisali natječaj i prodali zemljište i to je to. Nije se to ni vodilo na Gradu Bihaću, to se prije rata vodilo na firmi Ferijal BiH, od Ferijalnog saveza BiH. Taj Pavlov, koji je zemljište koristio od 92, ne znam otkud njemu takvi podaci, kazao nam je generalni sekretar Ferijalnog saveza BiH – Sarajevo Nusret Muhović.

Međutim, iako je prošlo deset godina, Grad Bihać nikad zapravo nije izgubio interes.

Prije dvije godine krenuo je pravni zahtjev u kojem se tvrdi da je Grad jedini zakonski pravni sljednik Sreskog odbora Ferijalnog saveza Jugoslavije – Bihać.

Stoga je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić krajem 2016. dao punomoć za zastupanje Odvjetničkom društvu Lubina i Čutura iz Splita, odvjetnicima Joška Pavlova, u kaznenim postupcima koji se odnose na njihovu imovinu u Kaštel Gomilici.

– Nakon što je USKOK odbacio kaznenu prijavu, Grad Bihać i Joško Pavlov kao oštećenici preuzeli su kazneno gonjenje zamjenice ODO Split Sonje Trumbić, državne odvjetnice u ODO Split Daire Barović, generalnog sekretara Ferijalnog saveza BiH Nusreta Muhovića i vlasnika Visokog potkrovlja Nedžada Ibrahimovića, naveo je odvjetnik Željko Lubina za Jutarnji list.

Kontaktirali smo i Grad Bihać, šef kabineta Edin Morankić nam je potvrdio ove aktivnosti.

– Bili su advokati tada kod gradonačelnika i mi smo pristali da nas zastupaju u toj stvari, jer svakako nemamo šta izgubiti, a ako se završi dobro, onda bi to moglo donijeti korist Gradu Bihaću, iskren je Morankić.

U Ferijalnom savezu se čude ovakvom stavu iz Gradske uprave Bihać.

– Oni su to znali dok smo mi još vršili potraživanje. Koja je nova okolnost, ja ne znam. Ali, u to vrijeme kada smo mi tražili povrat i oni su imali neki zahtjev za općinu, ali nije im se izašlo u susret. To je trajalo par godina i ne mogu se u detalje sjetiti da to komentarišem. Trebali su to ranije pokretati, deset godina je to trajalo. A taj iz Splita koji tuži (Pavlov, op.a.), sad on hoće nešto sa Općinom Bihać nakon toliko godina, čudi se Muhović iz Ferijalnog saveza BiH.

Pažnja na fudbalerima

Konačnu riječ imaće pravosudni organi Republike Hrvatske, međutim, ovakvi sporovi znaju trajati godinama. Grad Bihać može čekati više nego Joško Pavlov, čiji motivi nisu sasvim jasni u priči. Ipak, ako uspije u namjeri da raskrinka kriminal sa trgovinom prijeratne imovine BiH u poslijeratnom periodu u Republici Hrvatskoj, biće to prvi od ko zna koliko sličnih slučajeva.

No, da bi imovinskopravna bitka dobila veću pažnju kod javnosti, u cijeloj priči spominju se i imena bh. fudbalskih zvijezda.

Građevinski poduzetnik Nedžad Ibrahimović, prema tvrdnjama Joška Pavlova i Slobodne Dalmacije, rođak je svjetske nogometne zvijezde Zlatana Ibrahimovića, a rođen je u Bijeljini. Tvrtka Nedžada Ibrahimovića Visoko potkrovlje, između ostalog, gradila je modernu višekatnicu u Podstrani čiji su vlasnici bosanske nogometne zvijezde Edin Džeko i Senijad Ibričić.

Naravno, slavni fudbaleri ni na koji način nisu involvirani u ovu aferu, iako su kroz medije u susjednoj Hrvatskoj nonšalantno provučeni u člancima, namjerno ili ne, dajući time daleko veću pozornost cijelom slučaju.

oslobodjenje.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...