Borci ponovo predali zahtjev: Vlast kupuje vrijeme, 5. septembra smo na ulicama

klix.ba

Predstavnici demobilisanih boraca, kako su i najavili, predali su danas zahtjeve za održavanje sjednice Parlamenta FBiH radi izglasavanja Zakona o demobilisanim borcima s njihovim amandmanima.

Kako nam je rekao predstavnik boraca Amel Pervan, razgovarali su sat vremena sa sekretarom Doma naroda Parlamenta FBiH Izmirom Hadžiavdićem, te su zaključili da je sve u prethodnom periodu bilo klasično kupovanje vremena.

“Nije trebalo vršiti usaglašavanje jer su amandmani usvojeni u oba doma. Mi smo na prvoj sjednici komisije za usaglašavanje pročistili amandmane i trebalo je zakazati sjednicu Predstavničkog doma, a potom Doma naroda i usvojiti ih, ali to se nije desilo. Održane su još dvije sjednice komisije u Mostaru na kojim nije ništa urađeno, a sekretar čak nije dobio ni zapisnik”, kazao je Pervan.

Podsjetimo, grupa demobilisanih boraca u subotu je u kampu ispred bivše zgrade Vlade FBiH u Alipašinoj ulici u Sarajevu održala sastanak na kojoj su najavili nove proteste.

Najavili su da će čekati odgovor u vezi sa zakazivanjem sjednica domova Parlamenta čekati do 3. septembra, a ako ne bude pozitivan, 5. septembra će doći na proteste ispred zgrade Federalnog parlamenta.

Oni ističu da ih je vlast prevarili još tokom usvajanja navedenog zakona u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH, kao tokom sjednica parlamentarne komisije koja je imala zadatak da usaglasi ovo zakonsko rješenje jer je usvojeno u dva različita teksta.

Smatraju da se političari najviše boje objave registra boraca, jer će se, kako su naveli, tu pokazati da su uvedeni ljudi koji danas rade u institucijama, koji drže kafiće, te koji su učestvovali u privatizacijama.

Inače, u subotu su novinarima izjavili kako krive SDA, HDZ, SBB i SDP, za koje, uz tvrdnje da su ove stranke najviše pomogle da se ne donese Zakon o demobilisanim borcima s njihovim amandmanima.

Posljednji neuspjeli sastanak Komisije održan je 17. avgusta a na tom sastanku je ustanovljeno da je ovom parlamentarnom tijelu dostavljen netačan tekst zakona.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...